დოკუმენტის სტრუქტურა
განმარტებების დათვალიერება
დაკავშირებული დოკუმენტები
დოკუმენტის მონიშვნები
| სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალური დონის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე | |
|---|---|
| დოკუმენტის ნომერი | 127 |
| დოკუმენტის მიმღები | საქართველოს მთავრობა |
| მიღების თარიღი | 25/04/2025 |
| დოკუმენტის ტიპი | საქართველოს მთავრობის დადგენილება |
| გამოქვეყნების წყარო, თარიღი | ვებგვერდი, 29/04/2025 |
| სარეგისტრაციო კოდი | 300160070.10.003.025018 |
|
სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალური დონის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე
|
| მუხლი 1 |
სურსათის/ცხოველის საკვების უვნებლობის, ვეტერინარიისა და მცენარეთა დაცვის კოდექსის 75-ე მუხლის მე-2 ნაწილის, პროდუქტის უსაფრთხოებისა და თავისუფალი მიმოქცევის კოდექსის 56-ე მუხლის პირველი ნაწილისა და 58-ე მუხლის მე-2 ნაწილის შესაბამისად, დამტკიცდეს თანდართული „სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალური დონის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტი“. |
| მუხლი 2 |
„ნორმატიული აქტების შესახებ“ საქართველოს ორგანული კანონის 25-ე მუხლის შესაბამისად, ამ დადგენილების ამოქმედებისთანავე ძალადაკარგულად გამოცხადდეს „სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალურად დასაშვები ზღვრის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2015 წლის 9 ნოემბრის №567 დადგენილება. |
| მუხლი 3 |
სურსათი, რომელიც ბაზარზე განთავსებულია ამ დადგენილების ამოქმედებამდე და არ შეესაბამება ამავე დადგენილებით დამტკიცებულ „სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალური დონის შესახებ ტექნიკურ რეგლამენტს“, დასაშვებია, ბაზარზე განთავსებულ იქნეს სურსათის „ვარგისობის მინიმალური ვადის“ ან „გამოყენებამდე ვადის“ ან „შენახვის ვადის“ გასვლამდე. |
| მუხლი 4 |
1. დადგენილება, გარდა ამავე დადგენილების დანართის − „სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალური დონის“ 1.8 პუნქტის „1.8.2.1 ა“ და „1.8.2.3“ ქვეპუნქტებისა, ამოქმედდეს 2026 წლის 1 ივნისიდან.
2. დადგენილების დანართის − „სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალური დონის“ 1.8 პუნქტის „1.8.2.1 ა“ და „1.8.2.3“ ქვეპუნქტები ამოქმედდეს 2028 წლის 1 ივლისიდან. |
|
სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალური დონის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტი
|
მუხლი 1. მიზანი და მოქმედების სფერო
1. „სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალური დონის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტი“ (შემდგომში − ტექნიკური რეგლამენტი) მიზნად ისახავს ადამიანის სიცოცხლისა და ჯანმრთელობის, ასევე მომხმარებელთა ინტერესების დაცვას. 2. ტექნიკური რეგლამენტი ადგენს სხვადასხვა დასახელების სურსათისათვის დამაბინძურებლების (კონტამინანტების) მაქსიმალურ დონეებს და დაბინძურებული სურსათის გამოყენებასთან დაკავშირებულ შეზღუდვებს. 3. ამ ტექნიკური რეგლამენტით განსაზღვრული დამაბინძურებლების (კონტამინანტების) მაქსიმალური დონისა და დაბინძურებული სურსათის გამოყენებასთან დაკავშირებული მოთხოვნების შესაბამისობის შეფასება ხორციელდება სახელმწიფო კონტროლის ფარგლებში. 4. სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალური დონის სახელმწიფო კონტროლს საქართველოს ტერიტორიაზე ახორციელებს საქართველოს გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის სამინისტროს სახელმწიფო კონტროლს დაქვემდებარებული საჯარო სამართლის იურიდიული პირი – სურსათის ეროვნული სააგენტო (შემდგომში – სააგენტო), ხოლო საქართველოს საბაჟო საზღვარზე გადაადგილებისას – საქართველოს ფინანსთა სამინისტროს მმართველობის სფეროში შემავალი საჯარო სამართლის იურიდიული პირი − შემოსავლების სამსახური. მუხლი 2. ტერმინთა განმარტებები 1. ამ ტექნიკური რეგლამენტის მიზნებისათვის გამოყენებულ ტერმინებს აქვს შემდეგი მნიშვნელობა: ა) დამაბინძურებელი (კონტამინანტი) − სურსათში არსებული ნებისმიერი ნივთიერება, რომელიც მიზანმიმართულად არ არის დამატებული, მაგრამ სურსათში არსებობს მისი წარმოების, გადამუშავების, შეფუთვა-დაფასოების, ტრანსპორტირების, შენახვის, ასევე ფიტოსანიტარიული, ვეტერინარული და ზოოტექნიკური ღონისძიებების განხორციელების ან/და გარემოს დაბინძურების შედეგად. დამაბინძურებლებს არ განეკუთვნება მაგ.: მწერების ნაწილები, ცხოველის ბეწვი და ა. შ.; ბ) განსაკუთრებული სამედიცინო დანიშნულების სურსათი − დიეტური სურსათი, რომელიც სპეციალურად გადამუშავდა ან სპეციალური შედგენილობისაა და განკუთვნილია ექიმის ზედამხედველობით იმ პაციენტების დიეტურ თერაპიაში გამოყენებისათვის, რომელთაც დაქვეითებული ან შეზღუდული აქვთ ჩვეულებრივი სურსათის ან სურსათის შემადგენელი ზოგიერთი კვებითი ელემენტის, ან მათი მეტაბოლიტების მიღების, შეთვისების, გადამუშავების, ადსორბციისა და ორგანიზმიდან გამოდევნის ფუნქციონალური უნარი. იგი გამოიყენება ასევე იმ პაციენტებისათვის, რომელთა დიეტური თერაპია ვერ განხორციელდება ჩვეულებრივი რაციონის შეცვლით, ასევე სხვა განსაკუთრებული კვებითი დანიშნულების სურსათით ან მათი კომბინაციით. 2. გარდა ამ მუხლის პირველი პუნქტით განსაზღვრული ტერმინებისა, ამ ტექნიკური რეგლამენტის მიზნებისათვის გამოიყენება ასევე სურსათის/ ცხოველის საკვების უვნებლობის, ვეტერინარიისა და მცენარეთა დაცვის კოდექსითა და საქართველოს კანონმდებლობით განსაზღვრული ტერმინები. მუხლი 3. ზოგადი მოთხოვნები 1. სურსათი, რომელიც დამაბინძურებლებს (კონტამინანტებს) შეიცავს ამ ტექნიკური რეგლამენტის „სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალური დონით“ (დანართით) განსაზღვრულზე მეტი რაოდენობით, არ უნდა იქნეს განთავსებული ბაზარზე და არ უნდა იქნეს გამოყენებული სურსათში ნედლეულის ან ინგრედიენტის სახით. 2. სურსათი, რომელიც შეესაბამება ამ ტექნიკური რეგლამენტის დანართით განსაზღვრულ დამაბინძურებლების (კონტამინანტების) მაქსიმალურ დონეს, არ უნდა იქნეს შერეული სურსათში, რომელშიც დამაბინძურებლების (კონტამინანტების) შემცველობა აღემატება ამ ტექნიკური რეგლამენტის დანართით განსაზღვრულ მაქსიმალურ დონეს. 3. ამ ტექნიკური რეგლამენტის დანართით განსაზღვრულ სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალური დონე, თუ ამ ტექნიკური რეგლამენტის დანართით სხვაგვარად არ არის მითითებული, გამოყენებულ უნდა იქნეს ბაზარზე განთავსებული სურსათისა და შესაბამისი სურსათის საკვებად ვარგისი ნაწილების მიმართ. 4. სისტემებში, სადაც მარცვლოვნების წარმოება და გადამუშავება ინტეგრირებულია იმგვარად, რომ ყველა შემავალი პარტიის გაწმენდა, დახარისხება და დამუშავება ხდება ერთსა და იმავე საწარმოში, მაქსიმალური დონეები ვრცელდება გადაუმუშავებელ მარცვლოვნებზე, წარმოების ჯაჭვში გადამუშავების პირველ ეტაპამდე. მუხლი 4. მშრალი (გამომშრალი), განზავებული, გადამუშავებული და შედგენილი სურსათი 1. თუ ამ ტექნიკური რეგლამენტის დანართით არ არის განსაზღვრული მშრალ (გამომშრალ), განზავებულ, გადამუშავებულ და შედგენილ სურსათში (სურსათში, რომელიც შედგება ერთზე მეტი ინგრედიენტისაგან) დამაბინძურებლების (კონტამინანტების) კონკრეტული მაქსიმალური დონე, ამ შემთხვევაში, ამ ტექნიკური რეგლამენტის დანართით განსაზღვრული მაქსიმალური დონეების გამოყენებისას გათვალისწინებულ უნდა იქნეს შემდეგი ასპექტები: ა) დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) კონცენტრაციის ცვლილება, რომელიც გამოწვეულია შრობის ან განზავების პროცესებით; ბ) გადამუშავების პროცესით გამოწვეული დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) კონცენტრაციის ცვლილება; გ) სურსათში (შედგენილ სურსათში) ინგრედიენტების შემცველობის თანაფარდობა/ფარდობითი პროპორციები; დ) რაოდენობრივი განსაზღვრის ანალიტიკური ზღვარი. 2. სახელმწიფო კონტროლის განხორციელებისას ბიზნესოპერატორმა უნდა უზრუნველყოს და დაასაბუთოს კონკრეტული კონცენტრაცია, განზავების ან გადამუშავების ფაქტორები შრობის, განზავების ან გადამუშავების ოპერაციებისათვის ან კონკრეტული კონცენტრაცია, განზავების ან გადამუშავების ფაქტორები მშრალი (გამომშრალი), განზავებული, გადამუშავებული ან შედგენილი სურსათისათვის, ასევე ინგრედიენტების თანაფარდობა შერევის ოპერაციების განხორციელებისას. 3. თუ ბიზნესოპერატორი ვერ წარადგენს ამ მუხლის მე-2 პუნქტით განსაზღვრულ ფაქტორებს ან იმ შემთხვევაში, როდესაც უფლებამოსილი პირი წარდგენილი დასაბუთების საფუძველზე მას არასაკმარისად მიიჩნევს, იგი უფლებამოსილია, ადამიანის ჯანმრთელობისა და სიცოცხლის დაცვის მიზნით, ბიზნესოპერატორის მიერ წარდგენილი დასაბუთების საფუძველზე, თვითონ განსაზღვროს ეს ფაქტორები. 4. თუ ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთა კვებისათვის განკუთვნილი სურსათისთვის თუ ამ ტექნიკური რეგლამენტის დანართით არ არის დადგენილი კონკრეტული მაქსიმალური დონე, საქართველოს კანონმდებლობით დასაშვებია, ამ სურსათისათვის განსაზღვრულ იქნეს უფრო მკაცრი მაქსიმალური დონე. მუხლი 5 . დეტოქსიკაციის აკრძალვა დაუშვებელია, სურსათი, რომელიც შეიცავს ამ ტექნიკური რეგლამენტის დანართით განსაზღვრულ დამაბინძურებლებს (კონტამინანტებს), მიზანმიმართული დეტოქსიკაციისათვის დაექვემდებაროს ქიმიურ დამუშავებას. მუხლი 6. სურსათი, რომელიც საბოლოო მომხმარებლისთვის ბაზარზე განთავსებამდე ან სურსათის ინგრედიენტად გამოყენებამდე ექვემდებარება დახარისხებას ან სხვა ფიზიკურ დამუშავებას 1. თუ ამ ტექნიკური რეგლამენტის დანართით განსაზღვრული დამაბინძურებლების მაქსიმალური დონე დადგენილია კონკრეტულად იმ სურსათისთვის, რომელიც საბოლოო მომხმარებლისთვის ბაზარზე განთავსებამდე ან სურსათის ინგრედიენტად გამოყენებამდე ექვემდებარება დახარისხებას ან სხვა ფიზიკურ დამუშავებას, ასეთი სურსათი ბაზარზე შესაძლებელია, განთავსებულ იქნეს იმ პირობით, რომ: ა) სურსათი არ არის განთავსებული ბაზარზე საბოლოო მომხმარებლისთვის ან სურსათის ინგრედიენტად გამოყენებისთვის; ბ) ამ სურსათში, რომელიც საბოლოო მომხმარებლისთვის ბაზარზე განთავსებამდე ან სურსათის ინგრედიენტად გამოყენებამდე ექვემდებარება დახარისხებას ან სხვა ფიზიკურ დამუშავებას, ამ დამაბიძურებლის მაქსიმალური დონე შეესაბამება ამ ტექნიკური რეგლამენტის დანართით განსაზღვრულ მაქსიმალურ დონეს; გ) ეს სურსათი ეტიკეტირებული და ნიშანდებულია ამ მუხლის მე-2 პუნქტით განსაზღვრული მოთხოვნების შესაბამისად. 2. ამ მუხლის პირველი პუნქტის „გ“ ქვეპუნქტით განსაზღვრული სურსათის ყოველი ინდივიდუალური შეფუთვის ეტიკეტზე ან თანმხლები დოკუმენტის ორიგინალში გარკვევით უნდა იყოს ნაჩვენები მისი გამოყენების პირობები და უნდა შეიცავდეს შემდეგი სახის ინფორმაციას: „პროდუქტი საბოლოო მომხმარებლისთვის ბაზარზე განთავსებამდე ან სურსათის ინგრედიენტად გამოყენებამდე ექვემდებარება დახარისხებას ან სხვა ფიზიკურ დამუშავებას, რათა შემცირდეს (დამაბინძურებ(ებ)ის დასახელებით) დაბინძურება“. 3. სურსათის ტვირთის/პარტიის საიდენტიფიკაციო კოდი, თითოეულ ინდივიდუალურ შეფუთვაზე და თანმხლები დოკუმენტის ორიგინალში, წარმოდგენილ უნდა იქნეს ისე, რომ შეუძლებელი უნდა იყოს მისი წაშლა. 4. სურსათი, რომელიც დაბინძურების დონის შესამცირებლად ექვემდებარება დახარისხებას ან სხვა ფიზიკურ დამუშავებას, ამ პროცესებამდე არ უნდა იქნეს შერეული საბოლოო მომხმარებლისთვის ბაზარზე განთავსებულ სურსათთან ან სურსათთან, რომელიც განკუთვნილია სურსათის ინგრედიენტად გამოყენებისათვის. 5. სურსათი, რომელიც დაბინძურების დონის შესამცირებლად დაექვემდებარა დახარისხებას ან სხვა ფიზიკურ დამუშავებას, შეიძლება, განთავსდეს ბაზარზე იმ პირობით, რომ: ა) სურსათში, რომელიც ბაზარზე განთავსებულია საბოლოო მომხმარებლისათვის ან სურსათის ინგრედიენტად გამოსაყენებლად, დამაბინძურებლების მაქსიმალური დონე არ აღემატება ამ ტექნიკური რეგლამენტის დანართით განსაზღვრულ მაჩვენებლებს; ბ) გამოყენებულ დამუშავებას არ მოჰყოლია სხვა მავნე ნარჩენების წარმოქმნა. მუხლი 7. მოთხოვნები მიწის თხილის (არაქისის), სხვა ზეთოვანი თესლების, მათგან მიღებული პროდუქტებისა და მარცვლოვნების ეტიკეტირებისადმი 1. მიწის თხილის (არაქისის), სხვა ზეთოვანი თესლების, მათგან მიღებული პროდუქტებისა და მარცვლოვნების თითოეულ ინდივიდუალურ შეფუთვაზე და თანმხლები დოკუმენტის ორიგინალში გარკვევით უნდა იქნეს მითითებული მათი დანიშნულებისამებრ გამოყენება. 2. ტვირთის/პარტიის საიდენტიფიკაციო კოდი თითოეულ ინდივიდუალურ შეფუთვაზე და თანმხლები დოკუმენტის ორიგინალში წარმოდგენილ უნდა იქნეს ისე, რომ შეუძლებელი უნდა იყოს მისი წაშლა. თანმხლებ დოკუმენტში მითითებული ტვირთის/პარტიის მიმღები ბიზნესოპერატორის საქმიანობა უნდა შეესაბამებოდეს ტვირთის დანიშნულებისამებრ გამოყენებას. 3. თუ ტვირთის/პარტიის შესახებ ინფორმაციაში გარკვევით არ არის მითითებული, რომ ტვირთის/პარტიის დანიშნულება არ არის მისი ბაზარზე სურსათად განთავსება, მაშინ ბაზარზე განთავსებულ მიწის თხილზე (არაქისის), სხვა ზეთოვან თესლებზე, მათგან მიღებულ პროდუქტებსა და მარცვლოვნებზე ვრცელდება ამ ტექნიკური რეგლამენტის დანართით განსაზღვრული მაქსიმალური დონეები. 4. გამონაკლისის სახით, მიწის თხილისა (არაქისი) და სხვა ზეთოვანი თესლებისათვის, რომლებიც ექვემდებარება დამსხვრევას/დაქუცმაცებას, ამ ტექნიკური რეგლამენტის დანართით განსაზღვრული მაქსიმალური დონეები არ გამოიყენება მხოლოდ იმ ტვირთის/პარტიის მიმართ, რომლის: ა) ეტიკეტზე გარკვევით არის მითითებული მათი დანიშნულებისამებრ გამოყენება; ბ) თითოეული ინდივიდუალური შეფუთვა და თანმხლები დოკუმენტი შეიცავს ინფორმაციას: „პროდუქტი განკუთვნილია დამსხვრევა/ დაქუცმაცებისათვის, რაფინირებული მცენარეული ზეთის წარმოებისათვის“; გ) საბოლოო დანიშნულების ადგილს წარმოადგენს დამსხვრევის/ დაქუცმაცების საწარმო/საამქრო. დანართი
სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალური დონე (1)
(1) ხილი, კაკლოვნები, ბოსტნეული, მარცვლოვნები, ზეთოვანი თესლები და სუნელ-სანელებლები, რომლებიც განსაზღვრულია „მცენარეული და ცხოველური წარმოშობის სურსათ(ზე)ში/ცხოველის საკვებ(ზე)ში პესტიციდების ნარჩენების მაქსიმალური დონის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2016 წლის 29 დეკემბრის № 623 დადგენილების დანართი №1-ით – „მცენარეული და ცხოველური წარმოშობის პროდუქტები, რომელთა მიმართ განსაზღვრულია ნმდ (MRL)“ კატეგორიების შესაბამისად. ამ რეგლამენტის მიზნებისათვის კაკლოვანებზე არ ვრცელდება ხილისთვის განსაზღვრული მაქსიმალური დონე. (2) „ცხოველური წარმოშობის სურსათის ჰიგიენის სპეციალური წესის შესახებ“ საქართველოს მთავრობის 2012 წლის 7 მარტის №90 დადგენილებით დამტკიცებული „ცხოველური წარმოშობის სურსათის ჰიგიენის სპეციალური წესის“ მე-2 მუხლით განსაზღვრული სურსათი. (3) „ტექნიკური რეგლამენტის – ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთათვის გათვალისწინებული განსაკუთრებული სამედიცინო დანიშნულებისა და წონის კონტროლის მიზნით რაციონის სრულად ჩანაცვლებისათვის განკუთვნილი სურსათის შესახებ დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2017 წლის 27 ივლისის №370 დადგენილებით დამტკიცებული „ტექნიკური რეგლამენტი – ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთათვის გათვალისწინებული განსაკუთრებული სამედიცინო დანიშნულებისა და წონის კონტროლის მიზნით რაციონის სრულად ჩანაცვლებისათვის განკუთვნილი სურსათის შესახებ “ მე-4 მუხლით განსაზღვრული სურსათი. (4) ფორმულა ადრეული ასაკის ბავშვისათვის – წარმოადგენს რძის ფუძეზე და ცილის ფუძეზე დამზადებულ ანალოგიურ სასმელს, რომელიც განკუთვნილია ადრეული ასაკის ბავშვებისათვის. (5) მშრალი ნივთიერება განისაზღვრება „სურსათში მიკოტოქსინების განსაზღვრისათვის ნიმუშის აღებისა და ანალიზის მეთოდების შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2016 წლის 7 ნოემბრის №497 დადგენილებით დამტკიცებული „სურსათში მიკოტოქსინების განსაზღვრისათვის ნიმუშის აღებისა და ანალიზის მეთოდების შესახებ ტექნიკური რეგლამენტით“ განსაზღვრული მოთხოვნების შესაბამისად. (6) „გადამუშავების პირველი ეტაპი“ ნიშნავს ნებისმიერი სახის ფიზიკურ ან თერმულ დამუშავებას, გარდა მარცვლის ან მარცვლოვნების შრობისა. გასუფთავება, მათ შორის, გაწმენდა, კანის მოცილება, დახარისხება (დახარისხება ფერის მიხედვით, სადაც ეს შესაძლებელია) და გაშრობის პროცედურები „გადამუშავების პირველ ეტაპს“ არ წარმოადგენს, რამდენადაც მთლიანი მარცვალი, გაწმენდისა და დახარისხების შემდეგ ხელუხლებელი რჩება. გაწმენდა ნიშნავს მარცვლოვნების გასუფთავებას ჯაგრისებით ძლიერი წმენდით და/ან გახეხვით მტვერის მოცილებასთან (ასპირაცია) ერთად. დაფქვის წინ გაწმენდას შეიძლება მოჰყვეს დახარისხება ფერის მიხედვით. (7) ღვინოები (Wine), მათ შორის: მაჭარი (New wine still in fermentation), ლიქიორული ღვინო (Liqueur wine); ცქრიალა ღვინო (Sparkling wine); ხარისხიანი ცქრიალა ღვინო (Quality sparkling wine); ხარისხიანი არომატიზებული ცქრიალა ღვინო (Quality aromatic sparkling wine); შუშხუნა ცქრიალა ღვინო (Aerated sparkling wine); ნახევრად ცქრიალა ღვინო (Semi-sparkling wine); ნახევრად ცქრიალა შუშხუნა ღვინო (Aerated semi-sparkling wine); ყურძნის ტკბილი (Grape must); ნაწილობრივ დადუღებული ყურძნის ტკბილი (Partially fermented grape must); ნაწილობრივ დადუღებული ყურძნის ტკბილი ღვინო შემჭკნარი ყურძნისგან (Partially fermented grape must extracted from raisined grapes); კონცენტრირებული ყურძნის ტკბილი (Concentrated grape must); რექტიფიცირებული კონცენტრირებული ყურძნის ტკბილი (Rectified concentrated grape must); შემჭკნარი ყურძნის ღვინო (Wine from raisined grapes); გადამწიფებული ყურძნის ღვინო (Wine of overripe grapes) და ასევე შემდეგი სასურსათო პროდუქტები: ა) ღვინის ძმარი – ძმარი, რომელიც მიიღება მხოლოდ ღვინის ძმარმჟავა დუღილით, მისი საერთო მჟავიანობა შეადგენს არანაკლებ 60გ/ლ-ს (მშრალ ძმარმჟავაზე გადაანგარიშებით); ბ) პირველადი დაწურვის ზეთისხილის ზეთი (Virgin olive oil) – მხოლოდ ზეთისხილის (Olea europaea L.) ნაყოფიდან მექანიკური ან სხვა ფიზიკური საშუალებებით მიღებული ზეთი, ისეთ თერმულ პირობებში, რომელიც არ იწვევს ზეთში ცვლილებებს და რომელიც არ დაექვემდებარა არანაირ დამუშავებას, გარდა გამორეცხვის, დეკანტაციის, ცენტრიფუგირებისა და ფილტრაციისა; რომლის თავისუფალი მჟავიანობა, გამოხატული ოლეინის მჟავით, ყოველ 100 გრამზე შეადგენს არაუმეტეს 2,0 გრამს და რომლის სხვა მაჩვენებლები შეესაბამება ამ კატეგორიისთვის დადგენილ მაჩვენებლებს; გ) პირველადი დაწურვის ზეთისხილის ზეთი ექსტრა (Extra virgin olive oil) – პირველადი დაწურვის ზეითუნის ზეთი, რომლის თავისუფალი მჟავიანობა, გამოხატული ოლეინის მჟავით, ყოველ 100 გრამზე შეადგენს არაუმეტეს 0,8 გრამს და რომლის სხვა მაჩვენებლები შეესაბამება ამ კატეგორიისთვის დადგენილ მაჩვენებლებს; დ) ზეთისხილის ზეთი რაფინირებული (Refined olive oil) – ზეითუნის ზეთი, რომელიც მიღებულია პირველადი დაწურვის ზეითუნის ზეთისგან რაფინირების (გაწმენდის) ისეთი მეთოდით, რომელიც არ იწვევს მისი საწყისი, გლიცერიდული სტრუქტურის ცვლილებას. მისი თავისუფალი მჟავიანობა, გამოხატული ოლეინის მჟავით, ყოველ 100 გრამზე შეადგენს არაუმეტეს 0,3 გრამს, სხვა მაჩვენებლები შეესაბამება ამ კატეგორიისთვის დადგენილ მაჩვენებლებს; ე) ზეთისხილის ზეთი პომასის (Olive-pomace oil) – ზეთი, რომელიც მიღებულია ზეთისხილის პომასის (კოპტონის/ნაწნეხის) გამხსნელებით (გარდა ჰალოგენირებული გამხსნელებისა) დამუშავებით, ან მიღებულია მისი სხვა ფიზიკური დამუშავებით, გამხსნელების ან ეთერიფიკაციის პროცესის გამოყენებით მიღებული ზეთებისა და სხვა სახის ზეთებთან ნებისმიერი შერევის გარეშე; მისი თავისუფალი მჟავიანობა, გამოხატული ოლეინის მჟავით, ყოველ 100 გრამზე შეადგენს არაუმეტეს 1,0 გრამს, სხვა მაჩვენებლები შეესაბამება ამ კატეგორიისთვის დადგენილ მაჩვენებლებს; ვ) ზეთისხილის ზეთი პომასის (კოპტონის/ნაწნეხის) რაფინირებული ( Refined olive-pomace oil) – ზეთი, რომელიც მიღებულია პომასის (კოპტონის/ნაწნეხის) არარაფინირებული/დაუმუშავებელი/გაუწმენდავი ზეითუნის ზეთისაგან ისეთი მეთოდით, რომელიც არ იწვევს მისი საწყისი, გლიცერიდული სტრუქტურის ცვლილებას. მისი თავისუფალი მჟავიანობა, გამახატული ოლეინის მჟავით, ყოველ 100 გრამზე შეადგენს არაუმეტეს 0,3 გრამს, სხვა მაჩვენებლები შეესაბამება ამ კატეგორიისთვის დადგენილ მაჩვენებლებს. (8) „ვაზისა და ღვინის შესახებ“ საქართველოს კანონის – მე-3 მუხლით განსაზღვრული „არომატიზებული ღვინო“. ასევე: ა) არომატიზებულ ღვინოზე დამზადებული სასმელები – სასმელებია, რომელიც მზადდება ყურძნის ერთი ან რამოდენიმე პროდუქტისაგან და რომელშიც ყურძნის პროდუქტების შემცველობა შეადგენს საერთო წონის არანაკლებ 50%, რომელსაც არ აქვს დამატებული სპირტი, შეიძლება დამატებული ჰქონდეს საღებავი, შეიძლება იყოს დამტკბარი. მისი ფაქტიური მოცულობითი სპირტშემცველობა შეადგენს არანაკლებ 4,5% და არაუმეტეს 14,5 % -ს; ბ) არომატიზებული ღვინის პროდუქტები – კოქტეილები – სასმელებია, რომლებიც მზადდება ყურძნის ერთი ან რამდენიმე პროდუქტისაგან და რომლებშიც ყურძნის პროდუქტების შემცველობა შეადგენს საერთო წონის არანაკლებ 50%, რომელსაც არ აქვს დამატებული სპირტი, შეიძლება დამატებული ჰქონდეს საღებავი, შეიძლება იყოს დამტკბარი, და რომლის ფაქტობრივი მოცულობითი სპირტშემცველობა შეადგენს არანაკლებ 1,2 % და არაუმეტეს 10,0 % -ს. (9) „ტექნიკური რეგლამენტის – ხილის წვენისა და ადამიანის მოხმარებისათვის განკუთვნილი სხვა მსგავსი პროდუქტების დამტკიცების შესახებ“ საქართველოს მთავრობის 2017 წლის 8 დეკემბრის №536 დადგენილებით დამტკიცებული „ტექნიკური რეგლამენტის – ხილის წვენისა და ადამიანის მოხმარებისათვის განკუთვნილი სხვა მსგავსი პროდუქტების შესახებ“ მე-4 მუხლით განსაზღვრული სურსათი. (10) სასმელები, რომელიც განსაზღვრულია „ტექნიკური რეგლამენტის − სპირტიანი სასმელების შესახებ დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2018 წლის 16 ნოემბრის №554 დადგენილებით. (11) შრიფტის ზომა, უნდა აკმაყოფილებდეს „ტექნიკური რეგლამენტის – მომხმარებლისათვის სურსათის შესახებ ინფორმაციის მიწოდების თაობაზე დამტკიცების შესახებ“ საქართველოს მთავრობის 2016 წლის 1 ივლისის №301 დადგენილებით განსაზღვრულ მოთხოვნებს. (12) „არომატიზებული ჩაი“ – ჩაი „არომატიზატორით“ ან „ჩაი არომატული თვისებების მქონე სურსათის ინგრედიენტით“, რომელიც აკმაყოფილებს „ტექნიკური რეგლამენტი – სურსათში/სურსათზე გამოსაყენებელი არომატიზატორებისა და არომატიზატორის თვისებ(ებ)ის მქონე სურსათის ინგრედიენტების შესახებ“ საქართველოს მთავრობის 2020 წლის 13 აგვისტოს №497 დადგენილებით განსაზღვრულ მოთხოვნებს. (13) მცენარეული პრეპარატები სურსათის (სასურსათო) დანამატებისათვის მიიღება მცენარეული წარმოშობის მასალისგან (მაგ., მთლიანად მცენარის, მისი ნაწილების, ფრაგმენტირებული ან მოჭრილი მცენარეებისაგან) სხვადასხვა პროცესებით (მაგ., დაწნეხვა, გამოწურვა, ექსტრაქცია, ფრაქციებად დაყოფა, დისტილაცია, კონცენტრაცია, გაშრობა და ფერმენტაცია). მცენარეული პრეპარატები მოიცავს ასევე დაქუცმაცებულ მცენარეს ან მცენარის, მცენარის ნაწილების, წყალმცენარეების, სოკოების, მღიერების ფხვნილს, ნაყენებს, ექსტრაქტებს, ეთერზეთებს (გარდა მცენარეული ზეთებისა და ცხიმებისა (გარდა კარაქისა და ქოქოსის ზეთისა)), რომელიც განკუთვნილია უშუალოდ ადამიანის მოხმარებისათვის ან სურსათში ინგრედიენტად გამოსაყენებლად, გაწურულ წვენებს და გადამუშავებულ ექსუდატებს. (14) კაკაოს და შოკოლადის პროდუქტები, რომლებიც განსაზღვრულია „ტექნიკური რეგლამენტის − ადამიანის მოხმარებისათვის განკუთვნილი კაკაოსა და შოკოლადის პროდუქტების შესახებ“ დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2021 წლის 2 აპრილის №146 დადგენილების შესაბამისად. (15) WHO-TEQs: დიოქსინების (პოლიქლორირებული დიბენზო-პარა-დიოქსინები [PCDDs] და პოლიქლორირებული დიბენზოფურანები [PCDFs]) ჯამი და დიოქსინების და დიოქსინის მსგავსი პოლიქლორირებული ბიფენილების (PCBs) ჯამი გამოითვლება WHO-ტოქსიკური ეკვივალენტობის ფაქტორების (WHO-TEF) გამოყენებით და გამოიხატება WHO ტოქსიკური ეკვივალენტებში (WHO-TEQs). ადამიანის რისკის შეფასებისათვის WHO-TEF-ები ეფუძნება ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის (WHO) და ქიმიური უსაფრთხოების (IPCS) საერთაშორისო პროგრამის ექსპერტთა შეხვედრის დასკვნებს, რომელიც ჩატარდა ჟენევაში, 2005 წლის ივნისში (Van den Berg et al., The 2005 World). ადამიანის და ძუძუმწოვრების ტოქსიკური ეკვივალენტური ფაქტორების ხელახალი შეფასება ჯანდაცვის ორგანიზაციის მიერ დიოქსინებისა და დიოქსინის მსგავსი ნაერთებისთვის. ტოქსიკოლოგიური მეცნიერებები 93[2], 223-241 [2006]).
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
უკან დაბრუნება
დოკუმენტის კომენტარები