დოკუმენტის სტრუქტურა
განმარტებების დათვალიერება
დაკავშირებული დოკუმენტები
დოკუმენტის მონიშვნები
„სურსათის/ცხოველის საკვების არაორგანიზებული წარმოების წესის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2020 წლის 9 იანვრის №14 დადგენილებაში ცვლილების შეტანის შესახებ | |
---|---|
დოკუმენტის ნომერი | 168 |
დოკუმენტის მიმღები | საქართველოს მთავრობა |
მიღების თარიღი | 01/04/2022 |
დოკუმენტის ტიპი | საქართველოს მთავრობის დადგენილება |
გამოქვეყნების წყარო, თარიღი | ვებგვერდი, 05/04/2022 |
ძალაში შესვლის თარიღი | 01/07/2022 |
სარეგისტრაციო კოდი | 240110000.10.003.023379 |
|
„სურსათის/ცხოველის საკვების არაორგანიზებული წარმოების წესის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2020 წლის 9 იანვრის №14 დადგენილებაში ცვლილების შეტანის შესახებ
|
მუხლი 1 |
„ნორმატიული აქტების შესახებ“ საქართველოს ორგანული კანონის მე-20 მუხლის მე-4 პუნქტის შესაბამისად, „სურსათის/ცხოველის საკვების არაორგანიზებული წარმოების წესის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2020 წლის 9 იანვრის №14 დადგენილებაში (www.matsne.gov.ge, 10/01/2020, 240110000.10.003.021722) შეტანილ იქნეს ცვლილება და დადგენილებით დამტკიცებული „სურსათის/ცხოველის საკვების არაორგანიზებული წარმოების წესის“:
1. მე-3 მუხლი ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „მუხლი 3. ზოგადი მოთხოვნები 1. ამ წესის პირველი მუხლის პირველი პუნქტის „ბ“ და „გ“ ქვეპუნქტებით განსაზღვრული მიზნების განხორციელებისათვის ოჯახური წარმოების სუბიექტის მიერ წარმოებული/გადამუშავებული სურსათი უნდა იყოს: ა) უვნებელი; ბ) მიკვლევადი, რისთვისაც მას თან უნდა ახლდეს ამ წესის მე-5 მუხლის პირველი პუნქტით განსაზღვრული ოჯახური წარმოების სუბიექტის რეგისტრაციის ნომერი. 2. ამ წესით განსაზღვრულ ოჯახური წარმოების სუბიექტზე არ ვრცელდება საქართველოს კანონმდებლობით გათვალისწინებული: ა) სურსათის/ცხოველის საკვების უვნებლობის სახელმწიფო კონტროლი; ბ) ბიზნესოპერატორის აღიარება; გ) ჰიგიენის წესები; დ) მომხმარებლისათვის სურსათის შესახებ ინფორმაციის მიწოდების წესები. 3. ამ წესით განსაზღვრულ ოჯახური წარმოების სუბიექტზე, ვეტერინარული კონტროლისა და ფიტოსანიტარიული კონტროლის ფარგლებში, ვრცელდება ამავე წესის მე-5 მუხლის მე-3 პუნქტით განსაზღვრული მოთხოვნები.“. 2. მე-5 მუხლი ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „მუხლი 5. მოთხოვნები ოჯახური წარმოების სუბიექტის მიმართ 1. ოჯახური წარმოების სუბიექტი ვალდებულია, რეგისტრაცია გაიაროს სსიპ − სურსათის ეროვნულ სააგენტოში (შემდგომში − სააგენტო) და მიუთითოს მის მფლობელობაში არსებული საკუთრების სახეები, ამ წესის მე-4 მუხლის შესაბამისად. 2. ამ წესის მე-3 მუხლის პირველი პუნქტით განსაზღვრული მოთხოვნების დაკმაყოფილებისათვის, ოჯახური წარმოების სუბიექტმა მიზანშეწონილია: ა) აწარმოოს ჩანაწერები ყველა იმ პირის შესახებ, რომელსაც ის აწვდის სურსათს, გარდა საბოლოო მომხმარებლისა; ბ) გაატაროს სათანადო ღონისძიებები სურსათის დაბინძურების თავიდან ასაცილებლად; გ) დაბინძურების თავიდან ასაცილებლად, ჰქონდეს სურსათის წარმოებისათვის/გადამუშავებისათვის სათანადო სივრცე, ასევე სათანადო პირობებსა და დაცულ სათავსში შეინახოს მოხმარებისათვის მზა სურსათი და გამოსაყენებელი ინგრედიენტები ისე, რომ მზა სურსათი გამოცალკევებულ იქნეს ინგრედიენტებისაგან; დ) დაიცვას სურსათთან შეხებაში მყოფი ყველა საგანის, აღჭურვილობისა და მოწყობილობის სისუფთავე; ე) დაიცვას სურსათთან შეხებაში მყოფი ზედაპირების სისუფთავე; ვ) სურსათის წარმოებისათვის გამოიყენოს საქართველოს კანონმდებლობით განსაზღვრული სასმელი წყალი; ზ) არასასმელი წყალი გამოიყენოს მხოლოდ იმ შემთხვევაში, თუ ის გავლენას არ ახდენს სურსათის უვნებლობაზე, მაგალითად, როგორიცაა, ხანძარსაწინააღმდეგო და დასუფთავების ზოგიერთი ქმედებები; თ) გაიტანოს მყარი და თხევადი ნარჩენები; ი) დაიცვას იატაკის სისუფთავე; კ) ჰქონდეს სათანადო სამაცივრო სივრცე იმ სურსათისათვის, რომელიც საჭიროებს გაგრილებასა და შენახვას, პიკური მოხმარების გათვალისწინებით; ლ) საჭიროების შემთხვევაში, დაიცვას სურსათის სათანადო ტემპერატურით დამუშავებისა და შენახვის პირობები; მ) აუცილებლობის შემთხვევაში, ჰქონდეს წყლის შენახვისა და მიწოდებისათვის საჭირო მოწყობილობები, რომლებიც დაცული იქნება დაბინძურებისაგან; ნ) სათავსი გაანათოს იმგვარად, რომ სურსათის წარმოება/დამუშავება და სათავსის დასუფთავება განახორციელოს ეფექტიანად; ო) სურსათის გადაზიდვისთვის გამოიყენოს სუფთა სატრანსპორტო საშუალებები; პ) რამდენადაც შესაძლებელია, თავიდან აიცილოს მავნებლებისაგან პირველადი პროდუქტისა და მზა სურსათის დაბინძურება; ჟ) სურსათის შესაფუთი მასალის სურსათთან უშუალო შეხებისას თავიდან აიცილოს სურსათის დაბინძურება; რ) სურსათის დაბინძურების თავიდან ასაცილებლად, ქიმიური ნივთიერებები გამოიყენოს და შეინახოს უსაფრთხოდ, სათანადო ინსტრუქციების შესაბამისად; ს) სათავსის ჭერზე ან კედლებზე კონდენსაციის თავიდან ასაცილებლად, ჰქონდეს საკმარისი ბუნებრივი ან ხელოვნური ვენტილაცია. 3. ოჯახური წარმოების სუბიექტი ასევე ვალდებულია: ა) შეასრულოს სააგენტოს მითითებები ეპიზოოტიის საწინააღმდეგო, პრევენციული, სალიკვიდაციო და საიდენტიფიკაციო-სარეგისტრაციო ღონისძიებების განსახორციელებლად; ბ) ითანამშრომლოს შესაბამის უფლებამოსილ ორგანოებთან ცხოველთა დაავადების საწინააღმდეგო სადიაგნოსტიკო, პრევენციული და სალიკვიდაციო ღონისძიებებისა და ცხოველთა იდენტიფიკაცია-რეგისტრაციის ღონისძიებების განხორციელებისას; გ) უზრუნველყოს ცხოველთა (მათ შორის, შინაურ ბინადარ ცხოველთა) კეთილდღეობა; დ) უზრუნველყოს ცხოველთა გადარეკვა, გადაყვანა და რეალიზაცია, საქართველოს კანონმდებლობით დადგენილი წესით; ე) უზრუნველყოს ცხოველური წარმოშობის არასასურსათო დანიშნულების პროდუქტის განკარგვა, საქართველოს კანონმდებლობით დადგენილი წესით; ვ) გადამდები დაავადებების, აგრეთვე ცხოველთა მასობრივი მოწამვლა-მოშხამვის შემთხვევების შესახებ დაუყოვნებლივ აცნობოს სააგენტოს; ზ) შეასრულოს სააგენტოს მითითებები ეპიზოოტიის საწინააღმდეგო, პრევენციული და სალიკვიდაციო ღონისძიებების განსახორციელებლად; ითანამშრომლოს შესაბამის უფლებამოსილ ორგანოებთან ცხოველთა დაავადების საწინააღმდეგო სადიაგნოსტიკო, პრევენციული და სალიკვიდაციო ღონისძიებების განხორციელებისას; თ) შეასრულოს სააგენტოს მითითებები იმ მავნე ორგანიზმის მასობრივი გავრცელების თავიდან ასაცილებლად, რომელიც საფრთხეს უქმნის მცენარის სიჯანსაღეს; ი) ითანამშრომლოს შესაბამის უფლებამოსილ ორგანოებთან მავნე ორგანიზმების გავრცელების საწინააღმდეგო, პრევენციული და სალიკვიდაციო ღონისძიებების განხორციელებისას; კ) საკარანტინო მავნე ორგანიზმების გამოვლენის ან/და მათ შესახებ ეჭვის არსებობის შემთხვევაში, დაუყოვნებლივ აცნობოს სააგენტოს.“. |
მუხლი 2 |
დადგენილება ამოქმედდეს 2022 წლის 1 ივლისიდან.
|
|
დოკუმენტის კომენტარები