„სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალურად დასაშვები ზღვრის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2015 წლის 9 ნოემბრის №567 დადგენილებაში ცვლილების შეტანის შესახებ

„სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალურად დასაშვები ზღვრის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2015 წლის 9 ნოემბრის №567 დადგენილებაში ცვლილების შეტანის შესახებ
დოკუმენტის ნომერი 147
დოკუმენტის მიმღები საქართველოს მთავრობა
მიღების თარიღი 25/03/2022
დოკუმენტის ტიპი საქართველოს მთავრობის დადგენილება
გამოქვეყნების წყარო, თარიღი ვებგვერდი, 28/03/2022
სარეგისტრაციო კოდი 300160070.10.003.023357
147
25/03/2022
ვებგვერდი, 28/03/2022
300160070.10.003.023357
„სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალურად დასაშვები ზღვრის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2015 წლის 9 ნოემბრის №567 დადგენილებაში ცვლილების შეტანის შესახებ
საქართველოს მთავრობა
 

საქართველოს მთავრობის

დადგენილება №147

2022 წლის 25 მარტი

ქ. თბილისი

 

„სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალურად დასაშვები ზღვრის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2015 წლის 9 ნოემბრის №567 დადგენილებაში ცვლილების შეტანის შესახებ

მუხლი 1
„ნორმატიული აქტების შესახებ“ საქართველოს ორგანული კანონის მე-20 მუხლის მე-4 პუნქტის შესაბამისად, „სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალურად დასაშვები ზღვრის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2015 წლის 9 ნოემბრის №567 დადგენილებაში (www.matsne.gov.ge, 11/11/2015, 300160070.10.003.018953) შეტანილ იქნეს ცვლილება და დადგენილებით დამტკიცებული „სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალურად დასაშვები ზღვრის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის“ დანართის – „სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) დასაშვები მაქსიმალური ზღვრის (1)“:

1. მე-3 ნაწილი  ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით:

 

„ნაწილი 3. ლითონები

 

სურსათის დასახელება (1)

მაქსიმალური ზღვარი (მგ/კგ ნედლ წონაში)

  3.1                                                               ტყვია

3.1.1

ნედლი რძე (6),   თერმულად (თბურად) დამუშავებული რძე და რძე, რომელიც   გამოიყენება რძის პროდუქტების დასამზადებლად

 

0,020

3.1.2

ფორმულა ჩვილი ბავშვებისათვის,   დამატებითი  ფორმულა ჩვილი ბავშვებისა და ფორმულა ადრეული ასაკის ბავშვებისათვის (54)   

 

ბაზარზე განთავსებულია ფხვნილის სახით (3), (26)

0,020

ბაზარზე განთავსებულია თხევადი სახით (3), (26)

0,010

3.1.3

მარცვლოვნების ფუძეზე წარმოებული სურსათი და ჩვილი

და ადრეული ასაკის ბავშვებისთვის განკუთვნილი სურსათი

(3), (26), გარდა 3.1.5 ქვეპუნქტით განსაზღვრული სურსათისა

 

0,020

3.1.4

განსაკუთრებული სამედიცინო დანიშნულების სურსათი

განკუთვნილი ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვებისთვის

 

ბაზარზე განთავსებულია ფხვნილის სახით (3), (26)

0,020

ბაზარზე განთავსებულია თხევადი სახით (3), (26)

0,010

3.1.5

ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვებისთვის განკუთვნილი

თხევადი სურსათი, რომელიც ეტიკეტირებული და რეალიზებული იქნა ასეთად, გარდა 3.1.2 და 3.1.4. ქვეპუნქტებით განსაზღვრულისა

 

ბაზარზე განთავსებულია თხევადი სახით ან ბიზნესოპერატორის ინსტრუქციების შესაბამისად აღსადგენი სახით, მათ შორის, ხილის წვენები(4)

0,020

 ნაყენის ან ნახარშის დასამზადებლად განკუთვნილი (26)

0,50

3.1.6

ხორცი (გარდა სუბპროდუქტებისა) მსხვილფეხა საქონლის, ცხვრის, ღორისა და ფრინველის (6)

0,10

3.1.7

სუბპროდუქტები   (6)   

 

მსხვილფეხა საქონლისა და ცხვრის

0,20

ღორის

0,15

ფრინველის

0,10

3.1.8

თევზის ფილე (კუნთოვანი ქსოვილის ხორცი) (22), (23)   

0,30

3.1.9

თავფეხიანები  (47)

0,30

3.1.10

კიბოსნაირები (24), (40)

0,50

3.1.11

ორსადგულიანი მოლუსკები (24)    

1,50

3.1.12

 

მარცვლოვნები და ბურღულეული

0,20

3.1.13

ძირხვენა და ტუბერიანი  ბოსტნეული (ფამფარას, ახალი ჯანჯაფილისა  და ახალი კოჭას გარდა), ბოლქვიანი ბოსტნეული, ყვავილოვანი კომბოსტო, თავხვეულა კომბოსტო, კეჟერა/კოლრაბი, პარკოსანი ბოსტნეული და ღეროვანი ბოსტნეული (25), (48)

0,10

 

3.1.14

ფოთლოვანი კომბოსტო, ფამფარა,  სოკოები: ქამა სოკო (შამპინიონი) (Agaricus bisporus), კალმახა სოკო (ხეთამხალი) (Pleurotus osteatus), სოკო შიტაკი (Lentinula edodes) და ფოთლოვანი ბოსტნეული (ახალი მწვანილის გარდა) (25)

 

 

0,30

3.1.15

ველური (ტყის) სოკო, ახალი ჯანჯაფილი და ახალი კოჭა

0,80

3.1.16

ბოსტნეულის ნაყოფი (ხილისებური ბოსტნეული)

 

ტკბილი სიმინდი (25)

0,10

გარდა ტკბილი სიმინდისა (25)

0,05

3.1.17

ხილი, გარდა მოცხარის, მოცვის, ანწლისა და ხემარწყვასი  (25)

0,10

3.1.18

მოცხარი, მოცვი, ანწლი და ხემარწყვა

0,20

3.1.19

ცხიმები და ზეთები, მათ შორის, რძის ცხიმი

0,10

3.1.20

ხილის წვენები, ხილის წვენი -კონცენტრირებული და აღდგენილი, ხილის ნექტარი     

 

მხოლოდ კენკრა და სხვა მცირე ზომის ნაყოფის მქონე

ხილისგან (14)

0,05

სხვა ხილისგან, გარდა კენკრისა და სხვა მცირე ზომის

ნაყოფის მქონე ხილისგან (14)

0,03

3.1.21

ღვინო (მათ შორის, შუშხუნა ღვინო, გარდა ლიქიორული  ღვინისა(55), სიდრი,  მსხლის სიდრი და  ხილის ღვინო (11)    

 

პროდუქტი, რომელიც წარმოებულია 2001 წლის

მოსავლისაგან 2015 წლის მოსავლამდე

0,20

პროდუქტი, რომელიც წარმოებულია 2016 წლის  მოსავლისგან 2021 წლის მოსავლამდე

0,15

პროდუქტი, რომელიც წარმოებულია 2022 წლის  შემდეგი  მოსავლიდან

0,10

3.1.22

არომატიზებული ღვინო, არომატიზებულ ღვინოზე დამზადებული  სასმელები და  არომატიზებული ღვინის პროდუქტები – კოქტეილები (13)    

 

პროდუქტი, რომელიც წარმოებულია 2001 წლის შემდგეგი

მოსავლისაგან 2015 წლის მოსავლამდე

0,20

პროდუქტი, რომელიც წარმოებულია 2016 წლის შემდეგი მოსავლისგან 2021 წლის მოსავლამდე

0,15

პროდუქტი, რომელიც წარმოებულია 2022 წლის  შემდეგი  მოსავლიდან

0,10

3.1.23

ლიქიორული ღვინო (55) ყურძნისაგან

 

2022 წლის შემგომი მოსავლიდან

0,15

3.1.24

სასურსათო (სურსათის) დანამატები (35)    

3,0

3.1.25

თაფლი

0,10

3.1.26

მშრალი სუნელ/სანელებლები (26)

 

ხილის  სუნელ/სანელებლები

0,60

ძირხვენასა და ფესურას  სუნელ/სანელებლები

1,50

ქერქის სუნელ/სანელებლები

2,0

კოკორის/კვირტისა და ყვავილის ბუტკოს სუნელ/სანელებლები

1,0

თესლის სუნელ/სანელებლები

0,90

3.1.27

მარილი, გაუწმენდავი „fleur de sel“ და „ნაცრისფერი მარილის“ გარდა, რომელთა მოპოვება თიხის ფსკერის მქონე საბადოდან ხდება ხელით

1,0

გაუწმენდავი „fleur de sel“ და „ნაცრისფერი მარილი“,  რომელთა მოპოვება, თიხის ფსკერის მქონე საბადოდან ხდება ხელით

2,0

  3.2                                                             კადმიუმი

3.2.1

ხილი (25)  და კაკლოვანები (25)     

 

3.2.1.1

ციტრუსები, თესლოვანი და კურკოვანი ხილი, სუფრის ზეთისხილი, კივი, ბანანი, მანგო, პაპაია და ანანასი

0,020

3.2.1.2

კენკროვნები და მცირე ზომის ხილი ჟოლოს გარდა

0,030

3.2.1.3

ჟოლო

0,040

3.2.1.4

ხილი, გარდა 3.2.1.1, 3.2.1.2 და 3.2.1.3 ქვეპუნქტებით განსაზღვრულისა

0,050

3.2.1.5

კაკლოვანები (56)

 

3.2.1.5.1

კაკლოვანები, გარდა 3.2.1.5.2 ქვეპუნქტით განსაზღვრულისა

0,20

3.2.1.5.2

კედრის კაკალი

0,30

3.2.2

ძირხვენა და ტუბერიანი ბოსტნეული (25)   

 

3.2.2.1

ძირხვენა და ტუბერიანი ბოსტნეული, გარდა 3.2.2.2, 3.2.2.3, 3.2.2.4,  3.2.2.5 და 3.2.2.6 ქვეპუნქტებით განსაზღვრულისა, კარტოფილის შემთხვევაში, მაქსიმალური ზღვარი ვრცელდება გაფცქვნილ კარტოფილზე

 

0,10

3.2.2.2

ბოლოკი

0,020

3.2.2.3

ტროპიკული ძირხვენა და ტუბერიანი ბოსტნეული, ოხრახუშისა და თალგამის ძირხვენები

0,050

3.2.2.4

ჭარხლის ძირხვენა

0,060

3.2.2.5

ნიახური

0,15

3.2.2.6

პირშუშხა, ძირთეთრა, ფამფარა

0,20

3.2.3

ბოლქვიანი ბოსტნეული (25)

 

3.2.3.1

ბოლქვიანი ბოსტნეული, გარდა ნივრისა

0,030

3.2.3.2

ნიორი

0,050

3.2.4

ბოსტნეულის ნაყოფი (ხილისებური ბოსტნეული) (25)

 

3.2.4.1

ბოსტნეულის ნაყოფი (ხილისებური ბოსტნეული), გარდა ბადრიჯნისა

0,020

3.2.4.2

ბადრიჯანი

0,030

3.2.5

ბოსტნეული  Brassica-ს ოჯახის წარმომადგენლები (25)

 

3.2.5.1

Brassica-ს ოჯახის წარმომადგენლები, გარდა ფოთლოვანი კომბოსტოსი

0,040

3.2.5.2

ფოთლოვანი კომბოსტო

0,10

3.2.6

ფოთლოვანი ბოსტნეული და   მწვანილი (25)

 

3.2.6.1

ფოთლოვანი ბოსტნეული, გარდა 3.2.6.2. ქვეპუნქტით განსაზღვრულისა

0,10

3.2.6.2

ისპანახი და მსგავსი ფოთლები, მდოგვის ჩითილი და ახალი მწვანილი

0,20

3.2.7

პარკოსანი ბოსტნეული (25)

0,020

3.2.8

ღეროვანი ბოსტნეული (25)

 

3.2.8.1

ღეროვანი ბოსტნეული, გარდა 3.2.8.2 და 3.2.8.3 ქვეპუნქტებით განსაზღვრულისა

0,030

3.2.8.2

პრასი

0,040

3.2.8.3

ნიახური

0,10

3.2.9

სოკოები (25)

 

3.2.9.1

კულტივირებული სოკოები, გარდა 3.2.9.2 ქვეპუნქტით განსაზღვრულისა

0,050

3.2.9.2

კალმახა სოკო (ხეთამხალი) (Pleurotus osteatus) და სოკო შიტაკი (Lentinula edodes)

0,15

3.2.9.3

ველური (ტყის) სოკო

0,50

3.2.10

პარკოსნების მარცვალი და მათგან მიღებული ცილები

 

3.2.10.1

პარკოსნების მარცვალი, გარდა  მათგან მიღებული ცილებისა

0,040

3.2.10.2

პარკოსნების მარცვლიდან  მიღებული ცილები

0,10

3.2.11

ზეთოვანი თესლები (56)

 

3.2.11.1

ზეთოვანი თესლები, გარდა 3.2.11.2, 3.2.11.3, 3.2.11.4, 3.2.11.5 და 3.2.11.6 ქვეპუნქტებით განსაზღვრულისა

0,10

3.2.11.2

რაფსის თესლი

0,15

3.2.11.3

არაქისისა და სოიას თესლი

0,20

3.2.11.4

მდოგვის თესლი

0,30

3.2.11.5

სელისა და მზესუმზირის თესლი

0,50

3.2.11.6

ყაყაჩოს თესლი

1,20

3.2.12

მარცვლოვნები (57)

 

3.2.12.1

მარცვლოვნები, გარდა 3.2.12.2, 3.2.12.3, 3.2.12.4 და 3.2.12.5 ქვეპუნქტებით განსაზღვრულისა

0,10

3.2.12.2

ჭვავი და ქერი

0,050

3.2.12.3

ბრინჯი, ქ(უ)ინოა, ხორბლის ქატო და ხორბლის გლუტენი (წებოგვარა)

0,15

3.2.12.4

Triticum durum  (მაგარი ხორბალი)

0,18

3.2.12.5

ხორბლის ღივი (აღმონაცენი)

0,20

3.2.13

კაკაოსა და შოკოლადის სპეციფიკური პროდუქტები, ჩამოთვლილი  ქვემოთ  (45)

 

3.2.13.1

- რძიანი შოკოლადი, რომელშიც კაკაოს მშრალი ნივთიერების შემცველობა <30%-ზე

0,10

3.2.13.2

- შოკოლადი, რომელშიც კაკაოს მშრალი ნივთიერების შემცველობა <50%-ზე; რძიანი შოკოლადი, რომელშიც კაკაოს მშრალი ნივთიერების შემცველობა ≥ 30%-ისა

0,30

3.2.13.3

- შოკოლადი, რომელშიც კაკაოს მშრალი ნივთიერების შემცველობა >50%-ზე;

0,80

3.2.13.4

კაკაოს ფხვნილი, რომელიც   მიეწოდება საბოლოო მომხმარებელს ან საბოლოო მომხმარებელს  მიეწოდება, როგორც ინგრედიენტი,  ტკბილი კაკაოს ფხვნილში  (სასმელი შოკოლადი)

0,60

3.2.14

ცხოველური წარმოშობის პროდუქტები – ხმელეთის ცხოველები (6)

 

3.2.14.1

მსხვილფეხა საქონლის, ცხვრის, ღორისა და ფრინველის ხორცი (გარდა სუბპროდუქტებისა)

 

0,050

 

 

3.2.14.2

ცხენის ხორცი, გარდა სუბპროდუქტებისა

0,20

3.2.14.3

მსხვილფეხა საქონლის, ცხვრის, ღორის, ფრინველისა და ცხენის ღვიძლი

0,50

3.2.14.4

მსხვილფეხა საქონლის, ცხვრის, ღორის, ფრინველისა და ცხენის თირკმელები

1,0

3.2.15

ცხოველური წარმოშობის პროდუქტები – თევზი, თევზის პროდუქტები და  სხვა ზღვისა და მტკნარი წყლის ნებისმიერი სასურსათო  პროდუქტები

 

3.2.15.1

თევზის ფილე (კუნთოვანი ქსოვილის ხორცი) (22), (23), გარდა 3.2.15.2, 3.2.15.3 და 3.2.15.4 ქვეპუნქტებში  მითითებული თევზის სახეობებისა

0,050

3.2.15.2

შემდეგი სახეობების  თევზის ფილე (კუნთოვანი ქსოვილის ხორცი) (22), (23), 

-   სკუმბრია (Scomber species),

- თინუსი (Thunnus species, Euthynnus  species, Katsuwonus pelamis);

- წითელკუდა  (Sicyopterus lagocephalus)

0,10

3.2.15.3

შემდეგი სახეობის  თევზის ფილე (კუნთოვანი ქსოვილის ხორცი)(22), (23),          

  • თინუსი სკუმბრიასებრი (Auxis species)

0,15

3.2.15.4

შემდეგი სახეობების  თევზის ფილე (22), (23)  (კუნთოვანი ქსოვილის ხორცი)

-  ანჩოუსი (Engrulis species)

-  შიმშერი (ხმალთევზა)  (Xiphias gladius)

-  სარდინი (Sardina pilcharidus)

 

 

0,25

3.2.15.5

კიბოსნაირები (24):  დანამტებისა და მუცლის ღრუს ფილე (კუნთოვანი ქსოვილის ხორცი) (40),   კიბორჩხალასა და კიბორჩხალის მსგავსი კიბოსნაირებისათვის  (Brachyura და  Anomura)   დანამატების ფილე (კუნთოვანი ქსოვილის ხორცი)

0,50

3.2.15.6

ორსადგულიანი მოლუსკები   (24)         

1,0

3.2.15.7

თავფეხიანები (შინაგანი ორგანოების გარეშე) (24),          

1,0

3.2.16

ფორმულა ჩვილი ბავშვებისათვის,  დამატებითი ფორმულა  ჩვილი ბავშვებისათვის, განსაკუთრებული სამედიცინო დანიშნულების სურსათი ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვებისა (3) (26)  და ფორმულა ადრეული ასაკის ბავშვებისათვის (26), (54)

 

3.2.16.1

- ბაზარზე განთავსებულია ფხვნილის სახით, რომელიც წარმოებულია ძროხის რძის ცილისა და ცილის ჰიდროლიზატისაგან

 

0,010

3.2.16.2

- ბაზარზე განთავსებულია სითხის (თხევადი)  სახით, რომელიც წარმოებულია ძროხის რძის ცილისა და ცილის ჰიდროლიზატისაგან

0,005

3.2.16.3

- ბაზარზე განთავსებულია ფხვნილის სახით, რომელიც წარმოებულია  სოიოს ცილის იზოლატისაგან ცალკე, ან ძროხის რძის ცილასთან ერთად

0,020

3.2.16.4

- ბაზარზე განთავსებულია სითხის (თხევადი)   სახით, რომელიც წარმოებულია  სოიოს ცილის იზოლატისაგან ცალკე, ან ძროხის რძის ცილასთან ერთად

0,010

3.2.17

 ფორმულა ადრეული ასაკის ბავშვებისთვის (26), (54)

 

3.2.17.1

- ბაზარზე განთავსებულია ფხვნილის სახით, რომელიც წარმოებულია მცენარეული ცილების იზოლატისაგან, გარდა   სოიოს ცილისა,  ცალკე ან ძროხის რძის ცილასთან ერთად ნარევის სახით

0,020

3.2.17.2

ბაზარზე განთავსებულია  სითხის (თხევადი)   სახით, რომელიც წარმოებულია მცენარეული ცილების იზოლატისაგან, გარდა   სოიოს ცილისა,  ცალკე, ან ძროხის რძის ცილასთან ერთად ნარევის სახით

0,010

3.2.18

მარცვლოვნების ფუძეზე წარმოებული სურსათი და ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთა კვებისათვის განკუთვნილი  სურსათი (3), (26)   

0,040

3.2.19

სასმელები ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვებისათვის, რომლებიც ეტიკეტირებული და ბაზარზე განთავსებულია ასეთად,,გარდა 3.2.16 და 3.2.17 ქვეპუნქტებით განსაზღვრულისა

 

3.2.19.1

ბაზარზე განთავსებულია თხევადი სახით ან ექვემდებარება აღდგენას ბიზნესოპერატორის მიერ განსაზღვრული ინსტრუქციის შესაბამისად, მათ შორის, ხილის წვენები (4)

0,020

3.2.20

სურსათის (სასურსათო) დანამატები (35)

 

3.2.20.1

სურსათის (სასურსათო) დანამატები, გარდა 3.2.20.2 ქვეპუნქტით განსაზღვრული  სურსათის (სასურსათო) დანამატებისა,    

1,0

3.2.20.2

 სურსათის (სასურსათო) დანამატები (35), რომლებიც შედგება მხოლოდ ან ძირითადად მშრალი წყალმცენარეებისაგან, ასევე პროდუქტი, რომელიც დამზადებულია ზღვის მშრალი წყალმცენარეების ან მშრალი ორსადგულიანი მოლუსკებისაგან

3,0

3.2.21

მარილი

0,50

                                                             3.3             ვერცხლისწყალი

3.3.1

თევზის პროდუქტები (24)  თევზის ფილე (კუნთოვანი ქსოვილის ხორცი) (22), (23), გარდა 3.3.2 პუნქტებით  განსაზღვრული სახეობებისა. მაქსიმალური ზღვარი (სიდიდე)  კიბოსნაირებისათვის გამოიყენება სხეულის სხვადასხვა სეგმენტიდან (დანამატებიდან) და მუცლის ღრუდან მიღებულ ხორცთან მიმართებით (40), კიბორჩხალისა და კიბორჩხალის მსგავსი კიბოსნაირებისათვის  (Brachyura და Anomura), მაქსიმალური ზღვარი გამოიყენება დანამტებიდან მიღებულ ხორცთან მიმართებით.

 

0,50

3.3.2

შემდეგი თევზების ფილე (22),   (23),                

-ზღვის ეშმაკი – მეანკესე  (Lophius species)

-ატლანტიკური ლოქო   (Ananrhichas lupus)

-პელამიდა (Sarda sarda)

- გველთევზა (Anguilla species)

- ჰოპლოსტეტი, ატლანტიკური თავდიდა, იმპერატორი      

   (Hoplostethus species)

- გრენადერი (Coryphaenoides ruspestris)

- პალტუსი (Hippoglossus hippoglossus)

-  კონგრიო  აფრიკული (Genypterus capensis)

- მარლინი (Makaira species)

- მეგრიმი (Lepidorhombus species)

- ხონთქარი,  (ბარაბულკა), კეფალი (Mullus species)

-  კონგრიო შავი (Genypterus blacodes)

- წერი, ქარიყლაპია (Esox lucius)

- ერთფეროვანი ბონიტო (Orcynopsis unicolor)

-კაპელანი  (Tricopterus minutes)

- პორტუგალიური ზვიგენი  (Centroscymnus coelolepis)

- რომბისებური სკატი, სკაროსი (Raja species)

- ზღვის ქორჭილა  (Sebastes marinus, S.mentella, S. viviparus)

- ინდოეთისა და წყანარი ოკეანის იალქან-თევზები (Istiophorus platypterus)

- კუდიანი ხმალთევზა (Lepidopus caudatus, Aphanopus carbo)

- პანდორა, ზღვის კაპარჭინა (Pagellus species)

- ზვიგენის ყველა სახეობა

- გველისებრი სკუმბრიები, ესკოლარი ან სხვა ცხიმიანი თევზები (Lepidocybium flavobrunneum, Ruvettus pretiosus, Gempylus serpens)

- ზუთხი (Acipenser species)

- ხმალთევზა ანუ შიმშერი (Xiphias gladius)

- თინუსი (Thunnus species, Euthynnus species, Katsuwonus pelamis)

 

1,0

3.3.3.

სურსათის (სასურსათო) დანამატები  (35)

0,10

                                                                 3.4 კალა     (არაორგანული)

3.4.1

დაკონსერვებული  სურსათი,  გარდა სასმელებისა

200

3.4.2

დაკონსერვებული სასმელები ქილაში, მათ შორის, ხილისა და ბოსტნეულის წვენები

100

3.4.3

ბავშვთა კვებისათვის განკუთვნილი დაკონსერვებული სურსათი და მარცვლოვნების ფუძეზე წარმოებული ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთა კვებისათვის განკუთვნილი სურსათი, გარდა მშრალი და ფხვნილისებური სურსათისა (3),    (26),                

50

3.4.4

ფორმულა ჩვილი ბავშვებისათვის  დაკონსერვებული და დამატებითი ფორმულა  ჩვილი ბავშვებისათვის დაკონსერვებული, (მათ შორის, რძიანი ფორმულა ჩვილი ბავშვებისათვის   და რძიანი დამატებითი ფორმულა  ჩვილი ბავშვებისათვის),  გარდა მშრალი და ფხვნილისებური სურსათისა (8),     (26),               

50

3.4.5

განსაკუთრებული სამედიცინო დანიშნულების დიეტური სურსათი, დაკონსერვებული (9), (26),                  

სპეციალურად ჩვილი ბავშვებისათვის, გარდა მშრალი და ფხვნილისებური სურსათისა

50

3.5.

დარიშხანი (არაორგანული) (49), (50)

3.5.1

დაფქული ბრინჯი, ორთქლით დამუშავების (მოწალვის)

გარეშე (გაპრიალებული ბრინჯი ან თეთრი ბრინჯი)

 

0,20

 

3.5.2

ორთქლით დამუშავებული (მოწალული) ბრინჯი და

გაუპრიალებელი ბრინჯი

 

0,25

 

3.5.3

ბრინჯის ვაფლი, ბრინჯის ფირფიტები, ბრინჯის კრეკერები

და ბრინჯის ნამცხვრები

 

0,30

 

3.5.4

 

ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთა სურსათის

წარმოებისათვის განკუთვნილი ბრინჯი (3)

 

0,10

.“.

 

2. მე-4  ნაწილი ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით:

„ნაწილი 4.   3-მონოქლორპროპანდიოლი (3-MCPD) და გლიციდილის ცხიმოვანი მჟავას რთული  ეთერები

 

სურსათის დასახელება (1)

მაქსიმალური ზღვარი (მკგ/კგ)

4.1

3-მონოქლორპროპანდიოლი (3-MCPD)

4.1.1.

მცენარეული ცილა ჰიდროზებული (27)

20

4.1.2.

სოიოს სოუსი (27)

20

4.2

გლიციდილის ცხიმოვანი მჟავას რთული ეთერები, გამოსახული, როგორც გლიციდოლი

4.2.1

მცენარეული ცილები და ცხიმები, რომლებიც განთავსებულია ბაზარზე საბოლოო მომხმარებლისათვის ან სურსათში ინგრედიენტად გამოყენების მიზნით, გარდა 4.2.2 პუნქტით განსაზღვრული სურსათისა

1000

4.2.2

მცენარეული ცილები და ცხიმები, რომლებიც განკუთვნილია ბავშვთა კვების პროდუქტების წარმოებისათვის და ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთა კვებისათვის განკუთვნილი მარცვლოვნების ფუძეზე წარმოებული სურსათისათვის (3)

 

 

 

500

4.2.3

ფორმულა ჩვილი ბავშვებისათვის,  დამატებითი ფორმულა ჩვილი ბავშვებისათვის და განსაკუთრებული სამედიცინო დანიშნულების სურსათი ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთა კვებისათვის (ფხვნილი) (3) (26)

 

 

50

4.2.4

ფორმულა ჩვილი ბავშვებისათვის,  დამატებითი ფორმულა ჩვილი ბავშვებისათვის და განსაკუთრებული სამედიცინო დანიშნულების სურსათი ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთა კვებისათვის (თხევადი) (3) (26)

 

6,0

4.3

3- მონოქლოროპროპანდიოლის (3-MCPD) და 3-MCPD ცხიმოვანი მჟავების ეთერების ჯამი, გამოხატული, როგორც 3-MCPD

4.3.1

მცენარეული ზეთები და ცხიმები, თევზის ქონი  და სხვა ზღვის ორგანიზმების ცხიმები/ზეთები, რომლებიც განთავსებულია ბაზარზე საბოლოო მომხმარებლისთვის ან სურსათში ინგრედიენტად გამოსაყენებლად, რომელიც მიეკუთვნება შემდეგ კატეგორიებს, გარდა 4.3.2 ქვეპუნტით განსაზღვრული სურსათისა  და  პირველი/პირველადი გამოწურვის ზეითუნის ზეთებისა (59 ა):

 

– ცხიმები და ზეთები ქოქოსის, სიმინდის, რაფსის, მზესუმზირის, სოიას, პალმის კურკისა და ზეითუნის ზეთების (რომლებიც შედგება რაფინირებული ზეითუნის ზეთისა და პირველი/პირველადი გამოწურვის ზეითუნის ზეთისგან)(59 ) და ცხიმებისა და ზეთების ნარევები მხოლოდ ამ კატეგორიების ცხიმებსა და ზეთებთან

– სხვა მცენარეული ზეთები (მათ შორის, მეორადი გამოწურვის (ჩენჩოდან)  ზეითუნის ზეთები)(59გ), თევზის ქონი და  სხვა ზღვის ორგანიზმების ცხიმები/ზეთები და ცხიმებისა და ზეთების ნარევები მხოლოდ ამ კატეგორიების ცხიმებსა და ზეთებთან

– ზემოაღნიშნული კატეგორიების  ცხიმებისა და ზეთების ნარევები

 

1250

 

 

 

2500

 

 

 

 

 

 

 

– (60)

 

4.3.2

მცენარეული ზეთები და ცხიმები, თევზის ქონი და სხვა ზღვის ორგანიზმების ცხიმები/ზეთები, რომლებიც განკუთვნილია ბავშვთა კვებისთვის განკუთვნილი სურსათისა და მარცვლოვნების ფუძეზე წარმოებული ჩვილი და ადრეული ასაკის  ბავშვთა კვებისთვის განკუთვნილი სურსათის (3) წარმოებისათვის

750  (61)

4.3.3

ფორმულა ჩვილი ბავშვებისთვის, დამატებითი ფორმულა და განსაკუთრებული სამედიცინო დანიშნულების სურსათი ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვებისათვის (3), (26) და ადრეული ასაკის ბავშვთა ფორმულა (26) (ფხვნილი)

125

4.3.4

ფორმულა ჩვილი ბავშვებისთვის, დამატებითი ფორმულა და განსაკუთრებული სამედიცინო დანიშნულების სურსათი ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვებისათვის (3), (26) და ადრეული ასაკის ბავშვთა ფორმულა (26) (თხევადი)

15

.“.

 

3.  მე-6 ნაწილი  ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით:

„ნაწილი 6. პოლიციკლური არომატული ნახშირწყალბადები

 

სურსათის დასახელება (1)

მაქსიმალური  ზღვარი

(მკგ/კგ)

6.1    ბეზო(a)პირენი, ბენზო(a)ანთრაცინი, ბენზო(a)ფლუორენი, ქრიზენი

ბეზო(a)პირენი

ბეზო(a)პირენის, ბენზო(a)ანთრაცინის, ბენზო(a)ფლუორენის და ქრიზენის საერთო რაოდენობა

ჯამი (41        

6.1.1

ცხიმები და ზეთები (გარდა კაკაოს ცხიმისა და ქოქოსის ზეთისა),  რომელიც განკუთვნილია ადამიანის მიერ უშუალოდ სურსათად მოხმარებისათვის ან სურსათში ინგრედიენტის სახით გამოყენებისათვის

 

2,0

 

10,0

6.1.2

კაკაოს მარცვლები და მათგან მიღებული პროდუქტები,  გარდა 6.1.11-პუნქტით განსაზღვრული სურსათისა

5,0 მკგ/კგ

ცხიმში

30,0 მკგ/კგ

ცხიმში

6.1.3

ქოქოსის ზეთი, რომელიც განკუთვნილია ადამიანის მიერ უშუალოდ სურსათად მოხმარებისათვის ან სურსათში ინგრედიენტის სახით გამოყენებისათვის

2,0

20,0

6.1.4

ხორცი შებოლილი  და შებოლილი ხორცპროდუქტები

2,0

12,0 მკგ/კგ

 

6.1.5

ფილე შებოლილი თევზისა და შებოლილი თევზპროდუქტები (23),   (32),    გარდა პუნქტი 6.1.6-ითა და 6.1.7-ით განსაზღვრული პროდუქტებისა, შებოლილი კიბოსნაირებისათვის მაქსიმალური ზღვარი  გამოიყენება  სხეულის სხვადასხვა სეგმენტიდან (დანამატებიდან)  და მუცლის ღრუდან მიღებულ ხორცისთვის (40),  შებოლილი კიბორჩხალისა და კიბორჩხალის მსგავსი კიბოსნაირებისათვის  (Brachyura და Anomura), მაქსიმალური ზღვარი გამოიყენება დანამატებიდან მიღებული ხორცისთვის

 

 

 

 

2,0

 

 

 

12,0 მკგ/კგ

 

6.1.6

შებოლილი ქარხალა (Sprattus sprattus) და

შებოლილი ქარხალას კონსერვი (23), (43),

შებოლილი ბალტიური ქაშაყი (Clupea

harengus membras), რომლის სიგრძე ≤ 14

სმ-ისა და დაკონსერვებული ბალტიური

ქაშაყი, რომლის სიგრძე ≤ 14 სმ-ისა. (23), (43), გამომშრალი ბონიტო (Katsuwonus

pelamis), ორსადგულიანი მოლუსკები

(ახალი, გაცივებული, გაყინული) (24)

თერმულად (თბურად) დამუშავებული

ხორცი და თერმულად (თბურად)

დამუშავებული ხორცის პროდუქტები(42), რომლებიც უშუალოდ მიეწოდება

საბოლოო მომხმარებელს

5,0

30,0

6.1.7

ორსადგულიანი მოლუსკები(32)          

6,0

35,0

6.1.8

 მარცვლოვნების ფუძეზე წარმოებული სურსათი და  ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთა კვებისათვის განკუთვნილი  სურსათი  (3),     (26)               

1,0

1,0

6.1.9

ფორმულა ჩვილი ბავშვებისა  და დამატებითი ფორმულა  ჩვილი ბავშვებისათვის,  მათ შორის, რძიანი ფორმულა ჩვილი ბავშვებისა   და რძიანი დამატებითი ფორმულა  ჩვილი ბავშვებისათვის  (3), (26)               

               

 

 

1,0

 

 

1,0

6.1.10

განსაკუთრებული სამედიცინო დანიშნულების   დიეტური სურსათი (3), (26) სპეციალურად ჩვილი ბავშვებისათვის

1,0

1,0

6.1.11

კაკაოს ბოჭკო და მისგან მიღებული

პროდუქტები, რომლებიც

განკუთვნილია სურსათის

ინგრედიანტად გამოყენებისათვის

3,0

15,0

6.1.12

ბანანის ჩიპსები

2,0

20,0

6.1.13

სურსათის (სასურსათო) დანამატები,

რომლებიც შეიცავენ მცენარეულ

კომპონენტებსა და მათ პრეპარატებს (35), (51), (52)

სურსათის (სასურსათო) დანამატები,

რომლებიც შეიცავენ პროპოლისს,

ფუტკრის რძეს, სპირულინასა და მათ

პრეპარატებს (35)

 

 

10,0

 

 

50,0

6.1.14

მწვანილი მშრალი (გამხმარი)

10,0

50,0

6.1.15

მშრალი (გამხმარი)  სუნელები, გარდა ილისა და

შებოლილი წიწაკისა (Capsicum spp.)

10,0

50,0

6.1.16

მცენარეული წარმოშობის სურსათისგან მიღებული ფხვნილები, განკუთვნილი სასმელების წარმოებისათვის, გარდა 6.1.2 და 6.1.11  ქვეპუნქტებით განსაზღვრულისა (58)

10,0

50,0

.“.

4. მე-8 ნაწილი ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით:

 

 „ნაწილი 8. დამახასიათებელი მცენარეული ტოქსინები

 

სურსათის დასახელება (1)

მაქსიმალური  ზღვარი

(გ/კგ)

8. ერუკის მჟავა, მათ შორის, ცხიმთან დაკავშირებული ერუკის მჟავა

8.1.1

მცენარეული  ზეთები და ცხიმები, რომლებიც ბაზარზე განთავსებულია საბოლოო მომხმარებლისთვის ან სურსათში ინგრედიენტად გამოსაყენებლად, გარდა წიწმატა-სელის, მდოგვისa და კიტრისუნას ზეთებისა

20,0

 

8.1.2

 წიწმატა-სელის, მდოგვისa და კიტრისუნას ზეთები

50,0

8.1.3.

მდოგვი (სუნელი)

35,0

8.2  ტროპანის ბირთვის მქონე ალკალოიდები

ატროპინი

სკოპოლამინი

8.2.1

მარცვლოვნების ფუძეზე წარმოებული სურსათი და ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთა კვებისათვის განკუთვნილი სურსათი, რომლებიც შეიცავს ფეტვს, სორგოს, წიწიბურას ან მათგან მიღებულ პროდუქტებს (26)

1,0 მკგ/კგ

1,0 მკგ/კგ

8.2.2.

 

გადაუმუშავებელი ფეტვი და სორგო (18)

5,0

8.2.2.

 

8.2.3.

გადაუმუშავებელი სიმინდი (18), გარდა

- გადაუმუშავებელი სიმინდისა, რომელიც განკუთვნილია სველი წესით დაფქვისათვის   (37)

-  დასკდომისთვის (ბატიბუტისთვის)  განკუთვნილი გადაუმუშავებელი სიმინდისა

 

15,0

8.2.3.

8.2.4.

გადაუმუშავებელი წიწიბურა (18)

10,0

8.2.4.

8.2.5.

დასკდომისთვის (ბატიბუტისთვის)  განკუთვნილი  სიმინდი, ფეტვი, სორგო და სიმინდი, რომელიც ბაზარზე განთავსებულია საბოლოო მომხმარებლისათვის,

ფეტვის, სორგოსა და სიმინდის დაფქვის პროდუქტები

5,0

8.2.5.

8.2.6.

წიწიბურა, რომელიც ბაზარზე განთავსებულია საბოლოო მომხმარებლისათვის,

წიწიბურას დაფქვის პროდუქტები

10,0

8.2.6.

8.2.7.

ბალახოვანი მცენარეების ნაყენი (მშრალი პროდუქტი), გარდა 8.2.8 პუნქტით განსაზღვრულისა

25,0

8.2.7.

8.2.8

ანისულის თესლის ნაყენი (მშრალი პროდუქტი)

50.0

8.2.8

8.2.9

ბალახოვანი მცენარეების ნაყენი (თხევადი)

0,20

8.2.9

8.3  ჰიდროციანის მჟავა, ციანოგენურ გლიკოზიდებთან დაკავშირებული ჰიდროციანის მჟავის ჩათვლით

8.3.1

გარგარის კურკის გული გადაუმუშავებელი, მთლიანი, დაფქული, დაქუცმაცებული, დამტვრეული, რომელიც ბაზარზე განთავსებულია საბოლოო მომხმარებლისათვის

 

20,0

.“.

5.  მე-8 ნაწილის შემდეგ დაემატოს შემდეგი შინაარსის მე-9 ნაწილი:

 

„ნაწილი 9: პერქლორატი

სურსათის დასახელება (1)

მაქსიმალური  ზღვარი

(მკგ/კგ)

9.    პერქლორატი

9.1

ხილი და ბოსტნეული,

 გარდა:

 

0,05

 

 – Cucurbitaceae (გოგრისებრთა ოჯახი) და  ფოთლოვანი(ხუჭუჭა) კომბოსტოსი

0,10

 – ფოთლოვანი ბოსტნეულისა და მწვანილისა

0,50

9.2

ჩაი (Camellia sinensis), მშრალი, მცენარეული და ხილის ნაყენები, მშრალი

0,75

9.3

ფორმულა ჩვილი ბავშვებისათვის, დამატებითი ფორმულა ჩვილი ბავშვებისათვის, ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთათვის გათვალისწინებული განსაკუთრებული სამედიცინო დანიშნულების სურსათი და ფორმულა ადრეული ასაკის ბავშვებისათვის (3), (4), (54)

0,01

ბავშვთა კვებისთვის განკუთვნილი სურსათი (3), (4)

0,02

მარცვლოვნების ფუძეზე წარმოებული სურსათისათვის (3), (4), (26)

0,01

.“.

6. მინიშნებების (24) პუნქტი ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით:

„(24) მშრალი, განზავებული, გადამუშავებული და შედგენილი სურსათისათვის გამოყენებულ უნდა იქნეს ამ ტექნიკური რეგლამენტის  მე-4 მუხლის პირველი და მე-2 პუნქტები. Pecten maximus-ისთვის მაქსიმალური ზღვარი ვრცელდება მხოლოდ შემაერთებელ კუნთებსა და სასქესო ჯირკვალზე.“.

 

7. მინიშნებების (37) პუნქტი ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით:

„(37) კაკლოვანი მცენარეების გადამუშავებით მიღებული სურსათისათვის მაქსიმალური ზღვარი დადგენილ iუნდა იქნეს გადაუმუშავებელი კაკლოვანების შესაბამისად. სხვა შემთხვევაში, მაქსიმალური ზღვარი დგინდება ამ რეგლამენტის მე-4 მუხლის პირველი,  მე-2 და მე-3 პუნქტების შესაბამისად.“.

 

8. მინიშნებებს დაემატოს შემდეგი შინაარსის (54), (55), (56), (57), (58), (59 ა), (59 ბ), (59 გ), (60) და  (61) პუნქტები:

„(54) ფორმულა ადრეული ასაკის ბავშვებისათვის – რძის საფუძველზე წარმოებული თხევადი სურსათი ან ცილის საფუძველზე  წარმოებული ანალოგიური პროდუქტები, რომლებიც განკუთვნილია ადრეული ასაკის ბავშვებისათვის. ეს პროდუქტები რეგულირებულია „ტექნიკური რეგლამენტის – ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთათვის გათვალისწინებული განსაკუთრებული სამედიცინო დანიშნულებისა და წონის კონტროლის მიზნით რაციონის სრულად ჩანაცვლებისათვის განკუთვნილი სურსათის შესახებ დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2017 წლის 27 ივლისის №370 დადგენილებით.

(55) ლიქიორული ღვინო – ღვინო, რომელიც მიიღება ყურძნის ტკბილზე, დურდოზე, მადუღარ ტკბილზე, მადუღარ დურდოზე ან ღვინოზე ყურძნისეული წარმოშობის სპირტის ან/და კონცენტრირებული ყურძნის ტკბილის დამატებით და რომლის ფაქტობრივი სპირტშემცველობა 15%-დან 24%-მდეა (საქართველოს კანონი „ვაზისა და ღვინის შესახებ“).

(56) მაქსიმალური ზღვრები არ ვრცელდება კაკლოვანებზე ან ზეთოვან  თესლებზე, რომლებიც განკუთვნილია დაქუცმაცებისა და ზეთის მისაღებად იმ პირობით, რომ დაწნეხილი კაკლოვანები და ზეთოვანი თესლები არ განთავსდება ბაზარზე  სურსათად. იმ შემთხვევაში, თუ დაწნეხილი კაკლოვანები და ზეთოვანი თესლები  განთავსდება ბაზარზე,  როგორც სურსათი, მაქსიმალურ ზღვრებთან დაკავშირებით მათზე ვრცელდება ამ ტექნიკური რეგლამენტის მე-4 მუხლის პირველი,  მე-2 და    მე-3  პუნქტები.

(57) მაქსიმალური ზღვრები არ ვრცელდება მარცვლოვან კულტურებზე, რომლებიც გამოიყენება ლუდის ალაოს ან დისტილატის  წარმოებისათვის, იმ პირობით, რომ დარჩენილი ალაო არ განთავსდება ბაზარზე  სურსათად. იმ შემთხვევაში, თუ დარჩენილი ალაო განთავსდება ბაზარზე, როგორც სურსათი, მაქსიმალურ ზღვრებთან დაკავშირებით მათზე ვრცელდება ამ ტექნიკური რეგლამენტის   მე-4 მუხლის პირველი,  მე-2 და მე-3 პუნქტები.

(58) სასმელების მომზადება გულისხმობს ფხვნილების გამოყენებას, რომლებიც წვრილად არის დაფქული და შერეულია (გახსნილია) სასმელში.

(59ა) – „პირველი/პირველადი გამოწურვის ზეითუნის ზეთი“ – ზეთი, რომელიც მიიღება ზეთისხილის (Olea europaea L.) ნაყოფიდან მხოლოდ მექანიკური ან სხვა ფიზიკური მეთოდების, მათ შორის, ტემპერატურის გამოყენებით, რომელიც არ იწვევს ზეთის შეცვლას და რომელიც არ დაექვემდებარა არანაირ დამუშავებას, გარდა წყლით გარეცხვის, დეკანტაციის, ცენტრიფუგირებისა და ფილტრაციისა.

 (59ბ) – „ზეითუნის ზეთი, რომელიც შედგება რაფინირებული ზეითუნის ზეთისა და პირველი/პირველადი გამოწურვის ზეითუნის ზეთისგან“ – ზეითუნის ზეთი, რომელიც მიიღება გასუფთავებული ზეითუნის ზეთისა და პირველი/პირველადი გამოწურვის  ზეთების შერევით, გარდა „ლამპანტე“ ზეითუნის ზეთისა, რომელიც ხასიათდება მაღალი  მჟავიანობით, გამოხატული ოლეინის მჟავით არაუმეტეს 1გ-ისა 100 გ-ში.

 (59გ) – „მეორადი გამოწურვის (ჩენჩოს) ზეითუნის ზეთები“ – ზეთი, რომელიც მიიღება ჩენჩოს რაფინირებული ზეითუნის ზეთისა და პირველი/პირველადი გამოწურვის ზეითუნის ზეთის შერევით, გარდა „ლამპანტე“ ზეითუნის ზეთისა, რომელიც ხასიათდება მაღალი  მჟავიანობით, გამოხატული ოლეინის მჟავით არაუმეტეს 1გ-ისა 100 გ-ში.

(60) ზეთები და ცხიმები, რომლებიც გამოიყენება ნარევის ინგრედიენტებად, უნდა შეესაბამებოდეს ზეთისა და ცხიმისთვის დადგენილ მაქსიმალურ ზღვარს. შესაბამისად, 3-მონოქლოროპროპანდიოლის (3-MCPD) და 3-MCPD ცხიმოვანი მჟავების ეთერების ჯამის ზღვარი, გამოხატული ნარევში, როგორც 3-MCPD, არ უნდა აღემატებოდეს ამ ტექნიკური რეგლამენტის მე-4 მუხლის პირველი პუნქტის „გ“ ქვეპუნქტით განსაზღვრულ ზღვარს. იმ შემთხვევაში, თუ რაოდენობრივი შემადგენლობა ცნობილი არ არის კომპეტენტური ორგანოსა და სურსათის ბიზნესოპერატორისთვის, რომელიც არ აწარმოებს ნარევს, 3-MCPD და 3-MCPD ცხიმოვანი მჟავების ეთერების ჯამის ზღვარი, გამოხატული ნარევში, როგორც 3-MCPD, ნებისმიერ შემთხვევაში, არ უნდა აღემატებოდეს 2500 მკგ/კგ-ს.

 (61) იმ შემთხვევაში, თუ  პროდუქტი წარმოადგენს ერთი და იმავე ან განსხვავებული მცენარეული წარმოშობის სხვადასხვა ზეთის ან ცხიმის ნარევს, მაქსიმალური ზღვარი გამოიყენება ნარევის მიმართ. ნარევის ინგრედიენტად გამოყენებული ზეთები და ცხიმები უნდა შეესაბამებოდეს მე-4 ნაწილის 4.3.1 პუნქტით განსაზღვრულ ზეთისა და ცხიმისთვის დადგენილ მაქსიმალურ ზღვარს.“.

მუხლი 2
1. ეს დადგენილება,  გარდა ამ დადგენილების პირველი მუხლის მე-5 პუნქტით გათვალისწინებული მე-9 ნაწილისა, ამოქმედდეს 2022 წლის პირველი  ივლისიდან.

2. ამ დადგენილების პირველი მუხლის მე-5 პუნქტით გათვალისწინებული მე-9 ნაწილი ამოქმედდეს 2023 წლის პირველი  ივლისიდან.

 


პრემიერ-მინისტრიირაკლი ღარიბაშვილი