„სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალურად დასაშვები ზღვრის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2015 წლის 9 ნოემბრის №567 დადგენილებაში ცვლილების შეტანის შესახებ

„სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალურად დასაშვები ზღვრის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2015 წლის 9 ნოემბრის №567 დადგენილებაში ცვლილების შეტანის შესახებ
დოკუმენტის ნომერი 690
დოკუმენტის მიმღები საქართველოს მთავრობა
მიღების თარიღი 31/12/2018
დოკუმენტის ტიპი საქართველოს მთავრობის დადგენილება
გამოქვეყნების წყარო, თარიღი ვებგვერდი, 31/12/2018
ძალაში შესვლის თარიღი 01/01/2020
სარეგისტრაციო კოდი 300160070.10.003.021005
690
31/12/2018
ვებგვერდი, 31/12/2018
300160070.10.003.021005
„სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალურად დასაშვები ზღვრის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2015 წლის 9 ნოემბრის №567 დადგენილებაში ცვლილების შეტანის შესახებ
საქართველოს მთავრობა
 

საქართველოს მთავრობის

დადგენილება №690

2018 წლის 31 დეკემბერი

   ქ. თბილისი

 

„სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალურად დასაშვები ზღვრის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2015 წლის 9 ნოემბრის №567 დადგენილებაში ცვლილების შეტანის შესახებ

მუხლი 1
„ნორმატიული აქტების შესახებ“ საქართველოს ორგანული კანონის    მე-20 მუხლის მე-4 პუნქტის შესაბამისად, „სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალურად დასაშვები ზღვრის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2015 წლის 9 ნოემბრის №567 დადგენილებაში (www.matsne.gov.ge, 11/11/2015, 300160070.10.003.018953) შეტანილ იქნეს ცვლილება და დადგენილებით დამტკიცებული „სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალურად დასაშვები ზღვრის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის“ დანართის – „სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) დასაშვები მაქსიმალური ზღვრის (1)“:

 

1. მე-2 ნაწილი ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით:

„ნაწილი  2. მიკოტოქსინები

 

                    სურსათის დასახელება (1)

მაქსიმალური  სიდიდე  (მკგ/კგ)

2.1

აფლატოქსინი

B1

B1, B2, G1 და G2

საერთო რაოდენობა

(ჯამი)

M1

2.1.1

არაქისი, სხვა ზეთოვანი კულტურების თესლები (36), რომელიც ადამიანის მიერ სურსათად მოხმარებამდე ან სურსათში ინგრედიენტად გამოყენებამდე  ექვემდებარება  დახარისხებას ან სხვა

სახის ფიზიკურ დამუშავებას, გარდა

  • არაქისისა და სხვა ზეთოვანი კულტურების თესლისა, რომელიც გამოიყენება რაფინირებული მცენარეული ზეთისათვის 

8,0 (5)

15,0 (5)

-

2.1.2

ნუში, ფსტა, გარგარის კურკა, რომელიც ადამიანის მიერ სურსათად  მოხმარებამდე ან სურსათში ინგრედიენტად გამოყენებამდე ექვემდებარება  დახარისხებას ან სხვა სახის ფიზიკურ დამუშავებას

12,0 (5)

15,0 (5)

-

2.1.3

თხილი და ბრაზილიური კაკალი, რომელიც ადამიანის მიერ სურსათად მოხმარებამდე ან სურსათში ინგრედიენტად გამოყენებამდე  ექვემდებარება  დახარისხებას ან სხვა სახის ფიზიკურ დამუშავებას

8,0 (5)

15,0 (5)

-

2.1.4

კაკლოვანები, გარდა 2.1.2 და 2.1.3 პუნქტებში მითითებულისა, რომლებიც ადამიანის მიერ სურსათად მოხმარებამდე ან სურსათში ინგრედიენტად გამოყენებამდე  ექვემდებარება  დახარისხებას ან სხვა სახის  ფიზიკურ დამუშავებას

5,0 (5)

10,0 (5)

 

2.1.5

არაქისი და სხვა ზეთოვანი კულტურების თესლები (36),მათი გადამუშავებით დამზადებული   პროდუქტები, რომლებიც განკუთვნილია ადამიანის მიერ უშუალოდ სურსათად მოხმარებისათვის ან სურსათში ინგრედიენტად გამოყენებისათვის, გარდა:

     – გადაუმუშავებელი მცენარეული ზეთისა, რომელიც გამიზნულია რაფინირებისათვის,

      –  რაფინირებული მცენარეული ზეთისა

2,0 (5)

4,0 (5)

-

2.1.6

ნუში, ფსტა, გარგარის კურკა, რომლებიც განკუთვნილია ადამიანის მიერ უშუალოდ სურსათად მოხმარებისათვის ან სურსათში ინგრედიენტად გამოყენებისათვის  (37)

8,0 (5)

10,0 (5)

-

2.1.7

თხილი და ბრაზილიური კაკალი, რომლებიც განკუთვნილია ადამიანის მიერ უშუალოდ სურსათად მოხმარებისათვის ან სურსათში ინგრედიენტად გამოყენებისათვის (37)

5,0 (5)

10,0 (5)

-

2.1.8

კაკლოვანები, გარდა 2.1.6 და 2.1.7 პუნქტებში მითითებულისა, მათი გადამუშავებით დამზადებული  პროდუქტები, რომლებიც  განკუთვნილია ადამიანის მიერ უშუალოდ სურსათად მოხმარებისათვის, ან გამოიყენება როგორც  სურსათის ინგრედიენტი

2,0 (5)

4,0 (5)

 

2.1.9

 

მშრალი ხილი (ჩირი), გარდა ლეღვის ჩირისა, რომელიც ადამიანის მიერ სურსათად მოხმარებამდე ექვემდებარება  დახარისხებას ან სხვა სახის ფიზიკურ დამუშავებას, ან, როგორც სურსათის ინგრედიენტი

5,0

10,0

-

2.1.10

მშრალი ხილი (ჩირი), გარდა ლეღვის ჩირისა  ან მათი გადამუშავებით დამზადებული  პროდუქტი, რომელიც განკუთვნილია ადამიანის მიერ უშუალოდ სურსათად მოხმარებისათვის ან გამოიყენება როგორც  სურსათის ინგრედიენტი

 

2,0

 

4,0

 

-

2.1.11

ყველა სახის მარცვლოვანები და მათი გადამუშავებით დამზადებული    პროდუქტები, ბურღულეულის ჩათვლით, გარდა 2.1.12, 2.1.15, და 2.1.17 პუნქტებით განსაზღვრული სურსათისა

2,0

4,0

-

2.1.12

სიმინდი და ბრინჯი, რომლებიც ადამიანის მიერ უშუალოდ სურსათად მოხმარებამდე ექვემდებარება  დახარისხებას ან სხვა სახის ფიზიკურ დამუშავებას, ან როგორც სურსათის ინგრედიენტი

5,0

10,0

-

2.1.13

ნედლი რძე (6)    თერმულად (თბურად) დამუშავებული რძე და რძე, რომელიც   გამოიყენება რძის პროდუქტების დასამზადებლად

-

-

0,050

2.1.14

სანელებლები:

Capsicum spp. (წიწაკა - მშრალი, მთელი ან დაფქული ნაყოფი, მათ შორის მწარე წიწაკა ჩილი, დაფქული მწარე წიწაკა ჩილი, კაიენის წიწაკა, ბულგარული წიწაკა)

Piper spp. (ნაყოფი, თეთრი და შავი პილპილი)

Myristica fragrans (ჯავზი)

Zingiber officinale (კოჭა)

Curcuma longa (ყვითელი კოჭა),

სანელებლების ნარევი, რომელიც შეიცავს ერთ ან მეტ ზემოაღნიშნულ სანელებელს

5,0

10,0

-

2.1.15

მარცვლოვნების ფუძეზე  წარმოებული სურსათი და ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთა კვებისათვის განკუთვნილი  სურსათი  (3), (7)

0,10

-

-

2.1.16

ფორმულა ჩვილი ბავშვებისათვის და დამატებითი  ფორმულა ჩვილი ბავშვებისათვის, ასევე  რძიანი ფორმულა ჩვილი ბავშვებისათვის  და რძიანი დამატებითი ფორმულა  ჩვილი ბავშვებისათვის  (4), (8)

-

-

0.025

2.1.17

განსაკუთრებული სამედიცინო დანიშნულების   დიეტური სურსათი (9), (10), სპეციალურად ჩვილი ბავშვებისათვის

0,10

-

0,025

2.1.18

მშრალი ლეღვი (ლეღვის ჩირი)

6,0

10,0

-

                                                                                 2.2  ოხრატოქსინი A

2.2.1

გადაუმუშავებელი მარცვლოვნები

5,0

2.2.2

ყველა სახის სურსათი, დამზადებული გადაუმუშავებელი  მარცვლოვნებისგან,  ბურღულეული, ასევე მარცვლოვნები, რომლებიც განკუთვნილია ადამიანის მიერ უშუალოდ სურსათად მოხმარებისათვის, გარდა  2.2.9, 2.2.10 და 2.2.13 პუნქტებით განსაზღვრული სურსათისა

 

3,0

2.2.3

ყურძნის მარცვალი მშრალი (ქიშმიში, ჩამიჩი, უწიპწო ქიშმიში)

10,0

2.2.4

ყავის მარცვალი მოხალული,  ყავის მარცვალი დაფქული, გარდა ხსნადი ყავისა

5,0

2.2.5

ხსნადი ყავა  (სწრაფადხსნადი ყავა)

10,0

2.2.6

ღვინო (მათ შორის, შუშხუნა და ცქრიალა ღვინო - sparking wine,    გარდა ლიქიორული  ღვინოებისა და ღვინისა, რომლის სიმაგრე არანაკლებ  15 %-ია) და ხილის ღვინოები (11)

2,0 (12)

2.2.7

არომატიზებული ღვინო, არომატიზებულ ღვინოზე დამზადებული  სასმელები და  არომატიზებული ღვინის პროდუქტები -  კოქტეილები (13)

2,0 (12)

2.2.8

ყურძნის წვენი, ყურძნის  წვენი - აღდგენილი კონცენტრირებული, ყურძნის ნექტარი, ყურძნის ტკბილი და კონცენტრირებული აღდგენილი ყურძნის ტკბილი,  რომელიც განკუთვნილია ადამიანის მიერ უშუალოდ სურსათად მოხმარებისათვის(14)

2,0 (12)

2.2.9

მარცვლოვნების ფუძეზე წარმოებული სურსათი და ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთა კვებისათვის განკუთვნილი  სურსათი (3), (7)

0,50

2.2.10

განსაკუთრებული სამედიცინო დანიშნულების   დიეტური სურსათი  (9), (10) სპეციალურად ჩვილი ბავშვებისათვის

0,50

2.2.11

სანელებლები, მათ შორის მშრალი, სანელებლები:

 

Piper spp. (ნაყოფი, თეთრი და შავი პილპილი)

Myristica fragrans (ჯავზი)

Zingiber officinale (კოჭა)

Curcuma longa (ყვითელი კოჭა)

15 მკგ/კგ

Capsicum spp. (წიწაკა - მშრალი, მთელი ან დაფქული ნაყოფი, მათ შორის მწარე წიწაკა ჩილი, კაიენის წიწაკა, ბულგარული წიწაკა)

20 მკგ/კგ

სანელებლების ნარევი, რომელიც შეიცავს ერთ ან მეტ ზემოაღნიშნულ სანელებელს

15 მკგ/კგ

2.2.12

ძირტკბილა  (Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhiza inflate)  და სხვა სანელებლები

 

2.2.12.1

ძირტკბილას ფესვები, როგორც მცენარეული ნაყენის ინგრედიენტი

20 მკგ/კგ

2.2.12.2

ძირტკბილას ექსტრაქტი (38) , რომელიც გამოიყენება სასმელებსა და საკონდიტრო ნაწარმში

80 მკგ/კგ

2.2.13

ხორბლის წებოგვარა (გლუტენი), რომელიც უშუალოდ არ მიეწოდება მომხმარებელს

8,0

                                                                                     2.3   პატულინი

2.3.1

ხილის წვენი, ხილის წვენი – კონცენტრირებული და აღდგენილი, ხილის ნექტარი  (14)

50

2.3.2

ალკოჰოლური სასმელები (15), სიდრი და ფერმენტირებული სხვა სასმელები, დამზადებული ვაშლისგან ან ვაშლის წვენისგან

50

2.3.3

ვაშლისგან დამზადებული ბლანტი (სქელი) კონსისტენციის  პროდუქტები, მათ შორის, კომპოტი, ვაშლის ხილფაფა, რომელიც განკუთვნილია ადამიანის მიერ უშუალოდ სურსათად მოხმარებისათვის, გარდა 2.3.4 და 2.3.5 პუნქტებით განსაზღვრული სურსათისა

25

2.3.4

ვაშლის წვენი და  ვაშლისგან დამზადებული ბლანტი (სქელი) კონსისტენციის პროდუქტები, მათ შორის,  ვაშლის კომპოტი, ვაშლის ხილფაფა, განკუთვნილი  ჩვილი და ადრეული  ასაკის ბავშვთა კვებისათვის (16), რომლებიც ეტიკეტირებულია ასეთად და მიეწოდება მომხმარებელს   (4)

 

 

10,0

2.3.5

ბავშვთა კვებისათვის განკუთვნილი სურსათი, გარდა მარცვლოვნების ფუძეზე წარმოებული ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვებისათვის განკუთვნილი სურსათისა (3), (4)

 

10,0

                                                                2.4     დეზოქსინივალენოლი (17)

2.4.1

გადაუმუშავებელი მარცვლოვნები (18), (19) გარდა მაგარი ხორბლის, სიმინდისა და შვრიისა

1 250

2.4.2

გადაუმუშავებელი მაგარი ხორბალი  და შვრია (18), (19)

1 750

2.4.3

გადაუმუშავებელი სიმინდი (18), გარდა გადაუმუშავებელი სიმინდისა, რომელიც განკუთვნილია სველი წესით  დაფქვისათვის (33)

    1 750 (20)

2.4.4.

მარცვლოვნები ადამიანის მიერ უშუალოდ სურსათად მოხმარებისათვის,  ფქვილი, ქატო და ღივი, როგორც საბოლოო პროდუქტი, რომელიც დამზადებულია ადამიანის მიერ უშუალოდ სურსათად  მოხმარებისათვის,

 გარდა 2.4.7, 2.4.8 და 2,4,9 პუნქტებით განსაზღვრული სურსათისა

750

2.4.5

მაკარონის ნაწარმი (მშრალი)(21)

750

2.4.6

პური (მათ შორის, მცირე ზომის პურფუნთუშეული ნაწარმი), ფქვილოვანი საკონდიტრო ნაწარმი, ორცხობილა, მარცვლოვნების ფუძეზე დამზადებული წასახემსებელი  სურსათი  ბურღულეული საუზმისათვის

500

2.4.7

მარცვლოვნების ფუძეზე წარმოებული სურსათი და ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთა კვებისათვის განკუთვნილი  სურსათი  (3), (7)

200

2.4.8

სიმინდის მარცვალი დაფქული, რომლის ნაწილაკების ზომა > 500 მიკრონზე, სასაქონლო კოდით CN 1103 13 ან 1103 20 40, სიმინდის სხვა დაფქული ნაწარმი,  რომლის დაფქული ნაწილაკების ზომა აღემატება 500 მიკრონს და არ არის განკუთვნილი ადამიანის მიერ უშუალოდ სურსათად მოხმარებისათვის, სასაქონლო კოდით CN 1904 10 10

 

 

 

750 (20)

2.4.9

სიმინდის მარცვალი დაფქული, რომლის ნაწილაკების ზომა ≤ 500 მიკრონზე, სასაქონლო კოდით CN 1102 20, სიმინდის სხვა დაფქული ნაწარმი,  რომლის დაფქული ნაწილაკების ზომა ≤ 500 მიკრონზე და არ არის განკუთვნილი ადამიანის მიერ უშუალოდ სურსათად მოხმარებისათვის, სასაქონლო კოდით CN 1904 10 10

 

 

 

 

1 250 (20)

                                                                     2.5    ზეარალენონი (17)

2.5.1

გადაუმუშავებელი მარცვლოვნები  (18), (19) გარდა სიმინდისა

100

2.5.2

გადაუმუშავებელი სიმინდი (18), გარდა გადაუმუშავებელი სიმინდისა, რომელიც განკუთვნილია სველი წესით დაფქვისათვის (33),

350 (20)

2.5.3

მარცვლოვნები ადამიანის მიერ უშუალოდ სურსათად მოხმარებისათვის,  ფქვილი, ქატო და ღივი, როგორც საბოლოო პროდუქტი, რომელიც დამზადებულია ადამიანის მიერ უშუალოდ სურსათად  მოხმარებისათვის, 

 გარდა 2.5.6, 2.5.7 და 2,5,8, 2.5.9 და 2.5.10 პუნქტებით განსაზღვრული სურსათისა

75

2.5.4

ზეთი სიმინდის, რაფინირებული

400 (20)

2.5.5

პური (მათ შორის, მცირე ზომის პურფუნთუშეული ნაწარმი) ფქვილოვანი საკონდიტრო ნაწარმი, ორცხობილა, მარცვლოვნების ფუძეზე დამზადებული წასახემსებელი სურსათი, ბურღულეული საუზმისათვის, გარდა სიმინდის ფუძეზე დამზადებეული წასახემსებელი სურსათისა და სიმინდის ბურღულეულის  საუზმისა

50

2.5.6

სიმინდი, განკუთვნილი ადამიანის მიერ  უშუალოდ სურსათად  მოხმარებისათვის, სიმინდის ფუძეზე დამზადებული წასახემსებელი სურსათი და სიმინდის ბურღულეულის  საუზმე

100 (20)

2.5.7

მარცვლოვნების ფუძეზე წარმოებული სურსათი (გარდა სიმინდის მარცვლისა)  და ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთა კვებისათვის განკუთვნილი  სურსათი  (3), (7)

20

2.5.8

ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთა კვებისათვის განკუთვნილი, სიმინდის მარცვლის ფუძეზე წარმოებული სურსათი (3), (7)

20 (20)

2.5.9

სიმინდის მარცვალი დაფქული, რომლის ნაწილაკების ზომა > 500 მიკრონზე, სასაქონლო კოდით CN 1103 13 ან 1103 20 40, სიმინდის სხვა დაფქული ნაწარმი,  რომლის დაფქული ნაწილაკების ზომა აღემატება 500 მიკრონს და არ არის განკუთვნილი ადამიანის მიერ უშუალოდ სურსათად მოხმარებისათვის, სასაქონლო კოდით CN 1904 10 10

 

 

200 (20)

2.5.10

სიმინდის მარცვალი დაფქული, რომლის ნაწილაკების ზომა ≤ 500 მიკრონზე, სასაქონლო კოდით CN 1102 20, სიმინდის სხვა დაფქული ნაწარმი,  რომლის დაფქული ნაწილაკების ზომა ≤ 500 მიკრონზე და არ არის განკუთვნილი ადამიანის მიერ უშუალოდ სურსათად მოხმარებისათვის, სასაქონლო კოდით CN 1904 10 10

 

 

300 (20)

2.6      ფუმონიზინი

B1 და   B2 -ის     საერთო რაოდენობა (ჯამი)

2.6.1.

გადაუმუშავებელი სიმინდი  (18), გარდა გადაუმუშავებელი სიმინდისა, რომელიც განკუთვნილია სველი წესით დაფქვისათვის (33),

4 000

2.6.2

სიმინდი, განკუთვნილი ადამიანის მიერ   უშუალოდ სურსათად მოხმარებისათვის

სიმინდის მარცვლის ფუძეზე დამზადებული სურსათი, განკუთვნილი  ადამიანის მიერ  სურსათად უშუალოდ მოხმარებისათვის, გარდა 2.6.3, და 2.6.4 პუნქტებში მითითებული სურსათისა

 

 

1000

2.6.3

სიმინდის  ფუძეზე დამზადებეული წასახემსებელი სურსათი და სიმინდის ბურღულეულის  საუზმე

 

800

2.6.4

ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთა კვებისათვის განკუთვნილი, სიმინდის მარცვლის ფუძეზე წარმოებული სურსათი  (3), (7)

200

2.6.5.

სიმინდის მარცვალი დაფქული, რომლის ნაწილაკების ზომა > 500 მიკრონზე, სასაქონლო კოდით CN 1103 13 ან 1103 20 40, სიმინდის სხვა დაფქული ნაწარმი,  რომლის დაფქული ნაწილაკების ზომა აღემატება 500 მიკრონს და არ არის განკუთვნილი ადამიანის მიერ უშუალოდ სურსათად მოხმარებისათვის, სასაქონლო კოდით CN 1904 10 10

1400

2.6.6

სიმინდის მარცვალი დაფქული, რომლის ნაწილაკების ზომა ≤ 500 მიკრონზე, სასაქონლო კოდით CN 1102 20, სიმინდის სხვა დაფქული ნაწარმი,  რომლის დაფქული ნაწილაკების ზომა ≤ 500 მიკრონზე და არ არის განკუთვნილი ადამიანის მიერ უშუალოდ სურსათად მოხმარებისათვის, სასაქონლო კოდით CN 1904 10 10

 

 

2000

                        2.7 . T-2   HT-2 (17 ტოქსინი

T-2  და  HT-2 (17    ტოქსინის საერთო  რაოდენობა (ჯამი)

2.7.1

გადაუმუშავებელი მარცვლოვნები (18)   და ბურღულეული

 

                                                                                    2.8     ციტრინინი

2.8.1

სურსათის (სასურსათო)  დანამატი, ბრინჯის ფუძეზე წარმოებული, რომელიც მიიღება ბრინჯის წითელი საფუარით (Monascus purpureus) ფერმენტაციით

2000  

 

                                                   2.9. ჭვავის რქის სკლეროცეა და ჭვავის რქის ალკალოიდები

2.9.1.

ჭვავის რქის სკლეროცეა

 

2.9.1.1.

გადაუმუშავებელი მარცვლოვნები (18), გარდა სიმინდისა და ბრინჯისა

0,5 გ/კგ

2.9.2.

ჭვავის რქის ალკალოიდები

-

2.9.2.1.

გადაუმუშავებელი მარცვლოვნები (18), გარდა სიმინდისა და ბრინჯისა

-

2.9.2.2.

მარცვლოვნების დაფქული პოდუქტები, გარდა სიმინდისა და ბრინჯის დაფქული პროდუქტებისა

-

2.9.2.3.

პური (მათ შორის, მცირე ზომის პურფუნთუშეული ნაწარმი), ფქვილოვანი საკონდიტრო ნაწარმი, ორცხობილა, მარცვლოვნების ფუძეზე დამზადებული წასახემსებელი  სურსათი,  ბურღულეული საუზმისათვის და მაკარონი

-

2.9.2.4.

სურსათი მარცვლოვნების ფუძეზე, ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვებისათვის

-

             

.“.

 

2. მე-4 ნაწილი ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით:

 

„ნაწილი 4: 3-მონოქლორპროპანდიოლი (3-MCPD) და გლიციდილის  ცხიმოვანი მჟავის რთული ეთერები

 

        სურსათის დასახელება (1)

მაქსიმალური ზღვარი (მკგ/კგ)

4.1

3-მონოქლორპროპანდიოლი (3-MCPD)

4.1.1.

მცენარეული ცილა ჰიდროზებული (27)

20

4.1.2.

სოიოს სოუსი (27)

20

4.2

გლიციდილის ცხიმოვანი მჟავის რთული ეთერები, გამოსახული როგორც გლიციდოლი

4.2.1

მცენარეული ცილები და ცხიმები, რომლებიც განთავსებულია ბაზარზე საბოლოო მომხმარებლისათვის ან სურსათში ინგრედიენტად გამოყენების მიზნით, გარდა 4.2.2 პუნქტით განსაზღვრული სურსათისა

1000

4.2.2

მცენარეული ცილები და ცხიმები, რომლებიც განკუთვნილია ბავშვთა კვების პროდუქტების წარმოებისათვის და ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთა კვებისათვის განკუთვნილი მარცვლოვნების ფუძეზე წარმოებული სურსათისათვის (3)

 

 

 

500

4.2.3

ფორმულა ჩვილი ბავშვებისათვის,  დამატებითი ფორმულა ჩვილი ბავშვებისათვის და განსაკუთრებული სამედიცინო დანიშნულების სურსათი ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთა კვებისათვის (ფხვნილი) (3) (26)

 

 

50

4.2.4

ფორმულა ჩვილი ბავშვებისათვის,  დამატებითი ფორმულა ჩვილი ბავშვებისათვის და განსაკუთრებული სამედიცინო დანიშნულების სურსათი ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთა კვებისათვის (თხევადი) (3) (26)

 

6,0

.“.

 

3. მე-8 ნაწილი ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით:

 

„ნაწილი 8.  მცენარეული ტოქსინი

 

სურსათის დასახელება (1)

მაქსიმალური ზღვარი (გ/კგ)

8.1  ერუკის მჟავა

8.1.1.

მცენარეული ზეთები და ცხიმები

50 (46)

8.1.2.

სურსათი, რომელსაც დამატებული აქვს მცენარეული ცხიმი ან/და ზეთი, გარდა 8.1.3 პუნქტით განსაზღვრული სურსათისა

50 (46)

8.1.3

ფორმულა ჩვილი ბავშვებისათვის და დამატებითი ფორმულა ჩვილი ბავშვებისათვის (3)

10 (46)

სურსათის დასახელება (1)

მაქსიმალური ზღვარი (მკგ/კგ)

8.2. ტროპანის ბირთვის მქონე ალკალოიდები (53)

 

ატროპინი

სკოპოლამინი

8.2.1

მარცვლოვნების ფუძეზე წარმოებული სურსათი და ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთა კვებისათვის განკუთვნილი სურსათი, რომლებიც შეიცავს ფეტვს, სორგოს, წიწიბურას ან მათგან მიღებულ პროდუქტებს (26)

1,0 მკგ/კგ

1,0 მკგ/კგ

8.3. ჰიდროციანის მჟავა,  ციანოგენურ გლიკოზიდებთან დაკავშირებული ჰიდროციანის მჟავის ჩათვლით

8.3.1

გარგარის კურკის გული გადაუმუშავებელი, მთლიანი, დაფქული, დაქუცმაცებული, დამტვრეული, რომელიც ბაზარზე განთავსებულია საბოლოო მომხმარებლისათვის

20,0

.“.

4. მინიშნებების (28) პუნქტი ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით:

 

„(28) დიოქსინები ( პოლიქლორირებული დიბენზო-პარა-დიოქსინების - PCDDs – Polychlorinated dibenzo-para-dioxins საერთო რაოდენობა – ჯამი) და პოლიქლორირებული დიბენზოფურანების (PCDFs - Polychlorinated dibenzofurans) ანალოგები გამოხატული უნდა იქნეს ჯანმრთელობის მსოფლიო ორგანიზაციის მიერ განსაზღვრული ერთეულით – ტოქსიკურობის ეკვივალენტით (TEs - Toxic equivalency), ტოქსიკური ეკვივალენტობის ფაქტორების (WHO – Toxic equivalency Factors - TEFs) გამოყენებით (WHO-TEFs); ასევე დიოქსინებისა და დიოქსინის მსგავსი პოლიქლორირებული ბიფენილების (PCB – Polychlorinated biphenils) საერთო რაოდენობა – ჯამი გამოხატული უნდა იქნეს ჯანმრთელობის მსოფლიო ორგანიზაციის მიერ განსაზღვრული ერთეულით – ტოქსიკურობის ეკვივალენტით (TEs - Toxic equivalency), ტოქსიკური ეკვივალენტობის ფაქტორების (WHO - Toxic equivalency Factors - TEFs) გამოყენებით (WHO-TEFs).

 

კონგენერი

 

TEF -

მნიშვნელობა

კონგენერი

 

TEF –

მნიშვნელობა

დიბენზო-p-დიოქსინები (‘PCDDs’)

 

„დიოქსინის მსგავსი“ PCB-ბი, არა- ორთო PCB-ბი  + მონო- ორთო PCB-ბი

 

2,3,7,8-TCDD

1

არა- ორთო PCB-ბი 

 

1,2,3,7,8-PeCDD

1

PCB 77

0,0001

1,2,3,4,7,8-HxCDD

0,1

PCB 81

0,0003

1,2,3,6,7,8-HxCDD

0,1

PCB 126

0,1

1,2,3,7,8,9-HxCDD

0,1

PCB 169

0,03

1,2,3,4,6,7,8-HpCDD

0,01

მონო- ორთო PCB-ბი

 

OCDD

0,0003

PCB 105

0,00003

დიბენზოფურანები

 

PCB 114

0,00003

2,3,7,8-TCDF

0,1

PCB 118

0,00003

1,2,3,7,8-PeCDF

0,03

PCB 123

0,00003

2,3,4,7,8-PeCDF

0,3

PCB 156

0,00003

1,2,3,4,7,8-HxCDF

0,1

PCB 157

0,00003

1,2,3,6,7,8-HxCDF

0,1

PCB 167

0,00003

1,2,3,7,8,9-HxCDF

0,1

PCB 189

0,00003

2,3,4,6,7,8-HxCDF

0,1

 

 

1,2,3,4,6,7,8-HpCDF

0,01

 

 

1,2,3,4,7,8,9-HpCDF

0,01

 

 

OCDF

0,0003

 

 

გამოყენებული აბრევიატურები: T = ტეტრა; Pe = პენტა; Hp = ჰეპტა; O = ოქტა; Hexa = ჰექსა;

CDD = ქლორდიბენზოდიოქსინი; CDF = ქლორდიბენზოფურანი; CB = ქლორბიფენილი

 

.“.

 

მუხლი 2
დადგენილება ამოქმედდეს 2020 წლის  პირველი იანვრიდან.

 


პრემიერ - მინისტრიმამუკა ბახტაძე