დოკუმენტის სტრუქტურა
განმარტებების დათვალიერება
დაკავშირებული დოკუმენტები
დოკუმენტის მონიშვნები
„სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალურად დასაშვები ზღვრის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2015 წლის 9 ნოემბრის №567 დადგენილებაში ცვლილების შეტანის შესახებ | |
---|---|
დოკუმენტის ნომერი | 135 |
დოკუმენტის მიმღები | საქართველოს მთავრობა |
მიღების თარიღი | 21/03/2017 |
დოკუმენტის ტიპი | საქართველოს მთავრობის დადგენილება |
გამოქვეყნების წყარო, თარიღი | ვებგვერდი, 24/03/2017 |
ძალაში შესვლის თარიღი | 01/11/2017 |
სარეგისტრაციო კოდი | 300160070.10.003.019844 |
|
„სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალურად დასაშვები ზღვრის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2015 წლის 9 ნოემბრის №567 დადგენილებაში ცვლილების შეტანის შესახებ
|
მუხლი 1 |
„ნორმატიული აქტების შესახებ“ საქართველოს კანონის მე-20 მუხლის მე-4 პუნქტის შესაბამისად, „სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალურად დასაშვები ზღვრის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2015 წლის 9 ნოემბრის №567 დადგენილებაში (www.matsne.gov.ge, 11/11/2015, 300160070.10.003.018953) შეტანილ იქნეს ცვლილება და „სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) მაქსიმალურად დასაშვები ზღვრის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის“ „სურსათში ზოგიერთი დამაბინძურებლის (კონტამინანტის) დასაშვები მაქსიმალური ზღვარის“ დანართის მე-2 ნაწილის:
1. მე-2 ნაწილის: ა) 2.2.11 პუნქტი ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „
“;
ბ) 2.8.1. პუნქტი ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „
“.
2. მე-2 ნაწილს დაემატოს შემდეგი შინაარსის 2.9 პუნქტი: „
“.
3. მე-3 ნაწილის: ა) 3.1 პუნქტი ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „
“;
ბ) 3.2.21 და 3.2.22 პუნქტები ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „
“;
გ) 3.3.3 პუნქტი ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „
“.
4. მე-3 ნაწილს დაემატოს შემდეგი შინაარსის 3.5 პუნქტი: „
“.
5. მე-6 ნაწილის 6.1 პუნქტი ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „
“.
6. მე-8 ნაწილი ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „ნაწილი 8. მცენარეული ტოქსინი
“.
7. მინიშნებები: ა) (1) ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „(1) ხილი, ბოსტნეული და მარცვლოვანები შეესაბამება „მცენარეული და ცხოველური წარმოშობის სურსათ(ზე)ში/ცხოველის საკვებ(ზე)ში პესტიციდების ნარჩენების მაქსიმალური დონის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2016 წლის 29 დეკემბრის №623 დადგენილებით განსაზღვრულ სურსათის კატეგორიებს. ეს იმას ნიშნავს, რომ წიწიბურა (Fagopyrum sp.) მიეკუთვნება „მარცვლოვნებს“, ხოლო მისგან მიღებული პროდუქტები − „მარცვლოვნებისგან მიღებულ პროდუქტს (ბურღული)“. კაკლოვანებისათვის მაქსიმალური ზღვარი არ აღნიშნავს ხილისათვის განსაზღვრულ მაქსიმალურ ზღვარს.“; ბ) (3) ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „(3) მითითებული სურსათი მოიცავს ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთა კვებისთვის განკუთვნილ სურსათს, განსაკუთრებული სამედიცინო დანიშნულების სურსათსა და წონის კონტროლის მიზნით განკუთვნილ განსაკუთრებულ დიეტურ სურსათს. წონის კონტროლის მიზნით განსაკუთრებული დიეტური სურსათი − სურსათი, რომელიც განსაკუთრებული შედგენილობის ან დამზადების პროცესის გამო მკვეთრად განსხვავდება ნორმალური გამოყენებისათვის განკუთვნილი სურსათისგან და შეესაბამება დეკლარირებულ (გაცხადებულ) დიეტური მიზნით გამოყენებას. ბაზარზე განთავსებისას ამგვარი გამოყენების შესახებ მითითებული უნდა იქნეს პროდუქტზე.“; გ) (7) ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „(7) მაქსიმალური ზღვარი დგინდება მშრალი ნივთიერებაზე გადაანგარიშებით. „სურსათში მიკოტოქსინების განსაზღვრისათვის ნიმუშის აღებისა და ანალიზის მეთოდების შესახებ“ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2016 7 ნოემბრის წლის №497 დადგენილებით.“; დ) (8) და (9) ამოღებულ იქნეს; ე) (10) და (11) ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „(10) რძისა და რძის პროდუქტებისათვის მაქსიმალური ზღვარი მოცემულია ადამიანის მიერ უშუალოდ მოხმარებისათვის მზა სურსათისათვის (რომელიც განთავსებულია ბაზარზე, ან იმ სურსათისათვის, რომელიც აღდგენილია ბიზნესოპერატორის ინსტრუქციის შესაბამისად), ხოლო რძისა და რძის პროდუქტების გარდა სხვა პროდუქტებისათვის − მაქსიმალური ზღვარი დგინდება მშრალი ნივთიერებაზე გადაანგარიშებით, „სურსათში მიკოტოქსინების განსაზღვრისათვის ნიმუშის აღებისა და ანალიზის მეთოდების შესახებ“ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2016 წლის 7 ნოემბრის №497 დადგენილებით. (11) ღვინისა და შუშხუნა ღვინის განმარტება საქართველოს კანონმდებლობის შესაბამისად. (ღვინო − პროდუქტი, რომელიც მიღებულია მხოლოდ ყურძნის ტკბილის ან დურდოს სრული ან ნაწილობრივი ალკოჰოლური დუღილის შედეგად; შუშხუნა ღვინო – ნახშირბადის დიოქსიდით ხელოვნურად გაჯერებული ღვინო, რომელშიც ჭარბი წნევა 200 C ტემპერატურაზე არ უნდა იყოს 2,5 ბარზე ნაკლები; („ვაზისა და ღვინის შესახებ“ საქართველოს კანონი).“; ვ) (13) ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „(13) მაქსიმალური ზღვარი დადგენილი უნდა იქნეს საქართველოს კანონმდებლობის თანახმად განსაზღვრული გეოგრაფიული აღნიშვნებით დაცულ არომატიზებული ღვინის, არომატიზებულ ღვინოზე დამზადებული სასმელებისა და არომატიზებული ღვინის პროდუქტების - კოქტეილებისათვის. ოხრატოქსინ A-ს მაქსიმალური ზღვარი ამ სასმელებში წარმოადგენს საბოლოო (მზა) პროდუქტში ღვინის და/ან ყურძნის თანაფარდობის ფუნქციას.“; ზ) (16) ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „(16) ამ კატეგორიაში მითითებული სურსათი მოიცავს ჩვილი და ადრეული ასაკის ბავშვთა კვებისთვის განკუთვნილ სურსათს, განსაკუთრებული სამედიცინო დანიშნულების სურსათსა და წონის კონტროლის მიზნით განკუთვნილ განსაკუთრებულ დიეტურ სურსათს.“; თ) (18) ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „(18) მაქსიმალური ზღვარი ვრცელდება პირველადი გადამუშავებისათვის განკუთვნილ, ბაზარზე განთავსებულ გადაუმუშავებელ მარცვლოვნებზე. „პირველადი გადამუშავება“ გულისხმობს ნებისმიერ ფიზიკურ ან თერმულ (თბურ) გადამუშავებას, გარდა მარცვლის შრობისა. გაწმენდა, დახარისხება და შრობა არ წარმოადგენს „პირველად გადამუშავებას“, რამდენადაც ფიზიკური ზემოქმედება უშუალოდ მარცვალზე არ ხდება და მარცვალი დახარისხებისა და გაწმენდა-გასუფთავების შემდეგ რჩება მთელი. მარცვლის გაწმენდა უნდა განხორციელდეს ჯაგრისებით და ძლიერად. თუ მარცვალში აღმოჩენილია ჭვავის რქა, გაწმენდამდე იგი ექვემდებარება პირველად გასუფთავებას. თუ გაწმენდა ხორციელდება მტვრის ასპირატორით, დაფქვამდე უნდა მოხდეს მისი დახარისხება შეფერილობის მიხედვით. წარმოებისა და გადამუშავების ინტეგრირებული სისტემები გულისხმობს სისტემებს, რომლებშიც მარცვლოვნების ყველა პარტია ექვემდებარება გასუფთავებას, დახარისხებასა და გადამუშავებას ერთსა და იმავე საწარმოში. წარმოებისა და გადამუშავების ასეთ ინტეგრირებულ სისტემებში მაქსიმალური ზღვარი ვრცელდება გადაუმუშავებელ მარცვლოვნებზე გასუფთავებისა და დახარისხების შემდეგ, პირველად გადამუშავებამდე. ბიზნესოპერატორმა უნდა უზრუნველყოს ამ კრიტიკული საკონტროლო წერტილის ეფექტური მონიტორინგი НАССР-ის პროცედურებით.“; ი) (32) ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „(32) მაქსიმალური ზღვარი დადგენილი უნდა იქნეს შემდეგი პროდუქტების მიმართ: − თევზი გამომშრალი, დამარილებული ან მარილწყალში, შებოლილი, რომელიც დაექვემდებარა ან არ დაექვემდებარა თერმულ დამუშავებას შებოლვამდე ან შებოლვისას, თევზის ფქვილი, მსხვილი და წვრილი დაფქვის სიმსხოთი, გრანულები, რომელიც განკუთვნილია ადამიანის მიერ უშუალოდ მოხმარებისათვის − (სეს ესნ კოდი 0305); − კიბოსნაირები, ჯავშნით, ან ჯავშნის გარეშე, ცოცხალი, ახალი, გაყინული, გაცივებული, გამომშრალი, დამარილებული ან მარილწყალში, კიბოსნაირები ჯავშნით, ორთქლში ან წყალში მოხარშული, ან გაუცივებელი, გაუყინავი, არაგამომშრალი, არადამარილებული, არამარილწყალში, კიბოსნაირების ფქვილი, მსხვილი და წვრილი დაფქვის სიმსხოთი, გრანულები, რომელიც განკუთვნილია ადამიანის მიერ უშუალოდ მოხმარებისათვის − (სეს ესნ კოდი 0306); − მოლუსკები, ნიჟარით ან ნიჟარის გარეშე, ცოცხალი, ახალი, გაცივებული, გაყინული, გამომშრალი, დამარილებული ან მარილწყალში; მოლუსკები შებოლილი, ნიჟარით ან ნიჟარის გარეშე, რომელიც დაექვემდებარა ან არ დაექვემდებარა თერმულ დამუშავებას შებოლვამდე ან შებოლვისას; ფქვილი წმინდად და უხეშად ნაფქვავი და გრანულები მოლუსკებისგან, რომელიც განკუთვნილია ადამიანის მიერ უშუალოდ მოხმარებისათვის - (სეს ესნ კოდი 0307); − მზა ან დაკონსერვებული კიბოსებრნი, მოლუსკები და წყლის სხვა უხერხემლოები − (სეს ესნ კოდი 1605).“; კ) (35) ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „(35) მაქსიმალური ზღვარი განსაზღვრული უნდა იქნეს ბაზარზე განთავსებულ სურსათის (სასურსათო) დანამატებში.“; ლ) (39) და (40) ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „(39) მაქსიმალური ზღვარი ფოთლოვანი ბოსტნეულისათვის არ ვრცელდება „მცენარეული და ცხოველური წარმოშობის სურსათ(ზე)ში/ცხოველის საკვებ(ზე)ში პესტიციდების ნარჩენების მაქსიმალური დონის შესახებ“ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2016 წლის 29 დეკემბრის №623 დადგენილების „მცენარეული და ცხოველური წარმოშობის პროდუქტები და სხვა პროდუქტები, რომელთა მიმართ განსაზღვრულია ნმდ (MRL)“ დანართი №1-ით, კოდი 0256000-ით განსაზღვრულ ჯგუფზე. (40) დანამატებისა და მუცლის კუნთების ხორცი. ეს განმარტება არ მოიცავს კიბოსნაირების თავსა და მკერდს. კიბორჩხალებისა და კიბორჩხალის მსგავსი კიბოსნაირებისათვის (Brachyura და Anomura) დანამატების კუნთების ხორცი.“; მ) (45) ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „(45) მაქსიმალური ზღვარი დადგენილი უნდა იქნეს ადამიანის მოხმარებისათვის განკუთვნილ კაკაოსა და შოკოლადის კონკრეტული ნაწარმისათვის.“; ნ) (47), (48), (49), (50), (51), (52), (53) დაემატოს შემდეგი შინაარსით: „(47) მაქსიმალური ზღვარი განსაზღვრულია ცხოველისთვის, რომელიც ბაზარზე განთავსებულია შიგნეულობის (შინაგანი ორგანოების) გარეშე. (48) კარტოფილის შემთხვევაში მაქსიმალური ზღვარი ვრცელდება გაფცქვნილ კარტოფილზე. (49) სამვალენტიანი (III) და ხუთვალენტიანი (V) დარიშხანის ჯამი. (50) ტერმინები − ბრინჯი, გაუპრიალებელი ბრინჯი, დაფქული ბრინჯი და მოწალული ბრინჯი შეესაბამება Codex Standart 198-1995-ით განსაზღვრულ ტერმინებს და აღნიშნავს: − ბრინჯი − მცენარე Oriza sativa L − მთლიანი ან დამსხვრეული მარცვალი; − გაუპრიალებელი ბრინჯი − დაუმსხვრეველი ჩენჩომოცილებული ბრინჯი. ქატოს ნაწილი შეიძლება მოცილებულ იქნა ჩენჩოს მოცილების ან სხვა ტიპის დამუშავებისას; − დაფქული ბრინჯი − (თეთრი ბრინჯი) გაპრიალებული ბრინჯი, რომელსაც დაფქვის პროცესში ქატო და ჩანასახი სრულად აქვს მოცილებული; − მოწალული (ორთქლით დამუშავებული) ბრინჯი − დაფქული ან გაუპრიალებელი ბრინჯი, რომელიც დამზადებულია გაუპრიალებელი ბრინჯისაგან წყალში დალბობითა და შემდგომში სახამებლის კლეისტერიზაციისათვის თერმული დამუშავებითა და შემდგომი შრობით. (51) მცენარეული კომპონენტები და მათი პრეპარატები წარმოადგენენ პრეპარატებს, რომელთა მიღება ხდება მცენარეების კომპონენტებისაგან (მაგ.: მთლიანი მცენარე, მცენარეთა ნაწილები ან დაჭრილი მცენარე) სხვადასხვა მეთოდის (დაწნეხა, გამოწვილვა, ექსტრაქცია, რექტიფიკაცია, დისტილაცია, კონცენტრირება, გამოშრობა, დუღილი) გამოყენებით. ეს განმარტება მოიცავს ასევე დაქუცმაცებული მცენარის, წყალმცენარის, სოკოების, მღიერების ფხვნილებს, ნაყენებს, ექსტრაქტებს, ეთერზეთებს (გარდა მცენარეული ზეთებისა, რომელიც მოცემულია პუნქტი 6.1.1-ში), გამოწურულ წვენსა და დამუშავებულ ექსუდატებს. (52) მაქსიმალური ზღვარი არ გამოიყენება სურსათის (სასურსათო) დანამატებისათვის, რომლებიც შეიცავენ მცენარეულ ზეთებს. მცენარეული ზეთი, რომელიც გამოიყენება სურსათის (სასურსათო) დანამატში, როგორც ინგრედიენტი, უნდა შეესაბამებოდეს პუნქტ 6.1.1.-ით განსაზღვრულ მაქსიმალურ ზღვარს. (53) ტროპანის ბირთვის შემცველი ალკალოიდებია ატროპინი და სკოპოლამინი. ატროპინი წარმოადგენს (-) და (+) ჰიოსციამინების ნარევს, მათგან მხოლოდ სტერეოიზომერი (-) ჰიოსციმინი ამჟღავნებს ანტიქოლინერგიულ აქტივობას. ანალიზის განხორციელებისას ყოველთვის ვერ ხდება ჰიოსციმინების განსხვავების დადგენა. მაქსიმალური ზღვრები განსაზღვრულია ატროპინისა და სკოპოლამინისთვის.“. |
მუხლი 2 |
დადგენილება ამოქმედდეს 2017 წლის 1 ნოემბრიდან. |
|
დოკუმენტის კომენტარები