დოკუმენტის სტრუქტურა
განმარტებების დათვალიერება
დაკავშირებული დოკუმენტები
დოკუმენტის მონიშვნები
„სურსათის მიკრობიოლოგიური მაჩვენებლების შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2015 წლის 10 ნოემბრის №581 დადგენილებაში ცვლილების შეტანის შესახებ | |
---|---|
დოკუმენტის ნომერი | 79 |
დოკუმენტის მიმღები | საქართველოს მთავრობა |
მიღების თარიღი | 13/02/2017 |
დოკუმენტის ტიპი | საქართველოს მთავრობის დადგენილება |
გამოქვეყნების წყარო, თარიღი | ვებგვერდი, 14/02/2017 |
სარეგისტრაციო კოდი | 240110000.10.003.019788 |
|
„სურსათის მიკრობიოლოგიური მაჩვენებლების შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2015 წლის 10 ნოემბრის №581 დადგენილებაში ცვლილების შეტანის შესახებ
|
მუხლი 1 |
„ნორმატიული აქტების შესახებ“ საქართველოს კანონის მე-20 მუხლის მე-4 პუნქტის შესაბამისად, „სურსათის მიკრობიოლოგიური მაჩვენებლების შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის დამტკიცების თაობაზე“ საქართველოს მთავრობის 2015 წლის 10 ნოემბრის №581 დადგენილებაში (www.matsne.gov.ge, 16/11/2015, 240110000.10.003.018967) შეტანილ იქნეს ცვლილება და: 1. დადგენილებით დამტკიცებული „სურსათის მიკრობიოლოგიური მაჩვენებლების შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის“ მე-8 მუხლის მე-2 პუნქტის „ა“ ქვეპუნქტი ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „ა) დესტრუქციული და არადესტრუქციული მეთოდით გამოკვლევისათვის ნიმუშის აღება, შენახვა, ტრანსპორტირება უნდა განხორციელდეს სტანდარტის − ISO 17604-ის შესაბამისად;“. 2. დანართის „სურსათის მიკრობიოლოგიური მაჩვენებლები“ : ა) პირველი ნაწილის „სურსათის უვნებლობის მაჩვენებლები: ა.ა) 1.25 პუნქტი ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით:
ა.ბ) 1.27.ა პუნქტი ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით:
ა.ბ) მინიშნება (16) ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „(16) გაერთიანებული ნიმუში მოიცავს EN/ISO 6887-3-ით განსაზღვრულ ცალკეულ ცხოველთა მინიმალურ რაოდენობას.“; ა.გ) „გამოკვლევის შედეგების ინტერპრეტაცია (ახსნა)“ ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „გამოკვლევის შედეგების ინტერპრეტაცია (ახსნა) · დასაშვები ზღვარი ეხება თითოეულ გამოკვლეულ ნიმუშს; · ჩვილ ბავშვთა კვებისათვის განკუთვნილი მზა სურსათისა და განსაკუთრებული სამედიცინო დანიშნულების სურსათისათვის Listeria monocytogenes-ის გამოკვლევასთან დაკავშირებით მიღებული შედეგი არის: - დამაკმაყოფილებელი, თუ გამოკვლევით მიღებული ყველა შედეგით დადგენილი იქნება ამ ბაქტერიის არარსებობა; - არადამაკმაყოფილებელი, თუ გამოკვლევის შედეგით ბაქტერია აღმოჩნდება თუნდაც ნებისმიერ ერთ ნიმუშში; · მზა სურსათისათვის, რომელშიც შესაძლებელია Listeria monocytogenes-ი ზრდა-განვითარება, გარდა ჩვილ ბავშვთა კვებისათვის განკუთვნილი მზა სურსათისა და განსაკუთრებული სამედიცინო დანიშნულების სურსათისა, ვიდრე სურსათი ექვემდებარება იმ ბიზნეს-ოპერატორის მიერ უშუალო კონტროლს, რომელიც მას აწარმოებს და იგი სააგენტოს ვერ წარუდგენს საკმარის მტკიცებულებას, რომ სურსათის ვარგისიანობის ვადის გასვლამდე, ამ მაჩვენებლის მნიშვნელობა არ იქნება 100 კწე/გ-ზე მეტი, Listeria monocytogenes-ის გამოკვლევასთან დაკავშირებით მიღებული შედეგი არის: - დამაკმაყოფილებელი, თუ გამოკვლევით მიღებული ყველა შედეგით დადგენილი იქნება ამ ბაქტერიის არარსებობა; - არადამაკმაყოფილებელი, თუ გამოკვლევის შედეგით ბაქტერია აღმოჩნდება თუნდაც ნებისმიერ ერთ ნიმუშში; · სხვა სახეობის მზა სურსათისათვის Listeria monocytogenes-ის გამოკვლევასთან დაკავშირებით მიღებული შედეგი არის: - დამაკმაყოფილებელი, თუ გამოკვლევით მიღებული მაჩვენებლის ყველა მნიშვნელობა დასაშვებ ზღვარზე ნაკლებია ან ტოლია;
ცოცხალი ორსაგდულიანი მოლუსკებისათვის, ცოცხალი კანეკლიანებისათვის, ცოცხალი ტუნიკატებისა და მუცელფეხიანი მოლუსკებისათვის E.coli-ის გამოკვლევასთან დაკავშირებით მიღებული შედეგი არის: - დამაკმაყოფილებელი, თუ გამოკვლევით მიღებული ხუთივე მნიშვნელობა ნაკლებია ან ტოლია 230 მარ/100 გ ხორცში ან მანტიის სითხეში (ერთეულ მოცულობაში მიკრობთა ალბათური რიცხვის დათვლის მეთოდი – მარ-მეთოდი) ან თუ ხუთიდან ერთი ნიმუში მაინც აღემატება 230 მარ/100 გ ხორცში ან მანტიის სითხეში (ერთეულ მოცულობაში მიკრობთა ალბათური რიცხვის დათვლის მეთოდი – მარ-მეთოდი, მაგრამ ტოლია ან ნაკლებია 700 მარ/100 გ ხორცში ან მანტიის სითხეში (ერთეულ მოცულობაში მიკრობთა ალბათური რიცხვის დათვლის მეთოდი – მარ-მეთოდი); - არადამაკმაყოფილებელი, თუ გამოკვლევით მიღებული ხუთი მნიშვნელობიდან ერთი მაინც აღემატება 700 მარ/100 გ ხორცში ან მანტიის სითხეში (ერთეულ მოცულობაში მიკრობთა ალბათური რიცხვის დათვლის მეთოდი – მარ-მეთოდი) ან თუ ხუთიდან ორი ნიმუში მაინც აღემატება 230 მარ/ 100 გ ხორცში ან მანტიის სითხეში (ერთეულ მოცულობაში მიკრობთა ალბათური რიცხვის დათვლის მეთოდი – მარ-მეთოდი); • სხვადასხვა სახეობის სურსათისათვის Salmonella-ს კვლევასთან დაკავშირებით მიღებული შედეგი არის: - დამაკმაყოფილებელი, თუ გამოკვლევით მიღებული ყველა შედეგით დადგენილი იქნება ამ ბაქტერიის არარსებობა; - არადამაკმაყოფილებელი, თუ გამოკვლევით მიღებული შედეგით ბაქტერია აღმოჩნდება თუნდაც ნებისმიერ ერთ ნიმუშში; • რძის პროდუქტებში სტაფილოკოკური ენტეროტოქსინის გამოკვლევასთან დაკავშირებით მიღებული შედეგი არის: - დამაკმაყოფილებელი, თუ ენტეროტოქსინი არ აღმოჩნდება არცერთ ნიმუშში; - არადამაკმაყოფილებელი, თუ ენტეროტოქსინი აღმოჩნდება თუნდაც ნებისმიერ ერთ ნიმუშში; • მშრალ ფორმულაში ჩვილი ბავშვისათვის და განსაკუთრებული სამედიცინო დანიშნულების მშრალ სურსათში, განკუთვნილი 6 თვემდე ასაკის ჩვილ ბავშვთა კვებისათვის Enterobacter sakazakii-ის გამოკვლევასთან დაკავშირებით მიღებული შედეგი არის: - დამაკმაყოფილებელი, თუ გამოკვლევით მიღებული ყველა შედეგით დადგენილი იქნება ამ ბაქტერიის არარსებობა; - არადამაკმაყოფილებელი, თუ გამოკვლევის შედეგით ბაქტერია აღმოჩნდება თუნდაც ნებისმიერ ერთ ნიმუშში; • ჰისტიდინის მაღალი შემცველობის მქონე თევზის სხვადასხვა სახეობიდან მიღებულ თევზის პროდუქტებში ჰისტამინის გამოკვლევასთან დაკავშირებით მიღებული შედეგი, გარდა თევზის სოუსისა, რომელიც წარმოებულია თევზის პროდუქტების ფერმენტაციით, არის: - დამაკმაყოფილებელი, თუ სრულდება შემდეგი პირობები: ა) გამოკვლევით მიღებული საშუალო მნიშვნელობა ნაკლებია ან ტოლია m მნიშვნელობის (≤ m); ბ) c რაოდენობის ნიმუშებში ჰისტამინის შემცველობა m და M მნიშვნელობების საზღვრებშია; გ) გამოკვლევით მიღებული არცერთი მნიშვნელობა არ აღემატება M მნიშვნელობას; - არადამაკმაყოფილებელი, თუ: გ.ა) გამოკვლევით მიღებული საშუალო მნიშვნელობა აღემატება m-ს (> m), ან გ.ბ) c-ზე მეტი რაოდენობის ნიმუშებში ჰისტამინის შემცველობა m და M მნიშვნელობების საზღვრებშია, ან გ. გ) გამოკვლევით მიღებული ერთი ან მეტი მნიშვნელობა აღემატება M-ს (>M); • ჰისტამინის გამოკვლევასთან დაკავშირებით მიღებული შედეგი, თევზის სოუსისათვის, რომელიც წარმოებულია თევზის პროდუქტების ფერმენტაციით, არის: - დამაკმაყოფილებელი, თუ გამოკვლევით მიღებული შედეგი დასაშვებ ზღვარზე ნაკლებია ან ტოლი; - არადამაკმაყოფილებელი, თუ გამოკვლევით მიღებული შედეგი დასაშვებ ზღვარზე მეტია.“; ბ) „წარმოების პროცესის ჰიგიენური მაჩვენებლების“ „2.4 „თევზის პროდუქტები“ ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „2.4. თევზის პროდუქტები
|
მუხლი 2 |
დადგენილება ამოქმედდეს გამოქვეყნებისთანავე.
|
|
დოკუმენტის კომენტარები